Članak

Izmjene i dopune Zakona o radu FBiH prva tačka dvodnevne sjednice Predstavničkog doma FBiH

Jedan od najbitnijih prijedloga za ovu sjednicu je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH. 

SARAJEVO, (Patria) - Treća redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH bit će održana 24. i 25. juna, a prema planiranom dnevnom redu zastupnici bi trebali razmatrati Nacrt zakona o sportskim klubovima u FBiH, Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda, te Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Porodičnog zakona Federacije BiH. 

Na planiranom dnevnom redu je razmatranje i Prijedloga zakona o radu FBiH.

Jedan od najbitnijih prijedloga za ovu sjednicu je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH. 

Prema prijedlogu izmjena i dopuna ovog zakona, prihodi kantona bili bi smanjeni sa 51,48 na 51 posto.

Sredstva prikupljena izmjenama i dopunama Zakona bila bi raspoređena Bihaću (0,20 posto) i Velikoj Kladuši (0,03 posto). Ta sredstva bila bi namijenjena za saniranje ekonomske štete uzročene migrantskom krizom u ovim jedinicama lokalne samouprave.

Vlada FBiH, međutim, smatra da ovaj prijedlog iziskuje saglasnost svih kantona i da bi trebao ići  u redovnu, a ne u skraćenu proceduru kako je to predloženo. 

Na dnevnom redu trebao bi se naći Izvještaj o radu Vlade FBiH, te Izvještaj o budžetu za 2018. godinu. 

Za dvodnevnu sjednicu planirano je više od 20 tačaka, a počinje u ponedjeljak 24. juna u 12 sati. 

Prijedlog dnevnog reda: 

 

#BiH