Članak

Obilježavanje Dana antifašističke borbe u Hrvatskoj bez državnog vrha

Na obilježavanju su bili bivši predsjednici Hrvatske Ivo Josipović i Stjepan Mesić kao i aktuleni kandidat za predsjednika Hrvatske Zoran Milanović

SISAK, (Patria) - Dan antifašističke borbe koji se tradicionalno slavi u šumi Brezovica kod Siska u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije obilježen je danas bez prisustva državnog vrha.

Na obilježavanju su bili bivši predsjednici Hrvatske Ivo Josipović i Stjepan Mesić kao i aktuleni kandidat za predsjednika Hrvatske i bivši hrvatski premijer Zoran Milanović, predsjednik SDP-a Davor Bernardić, dok je aktuelnog državnog premijera Andreja Plenkovića predstavljao ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Večernji list prenosi riječi sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček, koja je nedolazak predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića usporedila sa time „kao kada dijete kaže da je napisalo zadaću, ali da mu je pas pojeo“. Jandroković je svoj nedolazak u Brezovicu pokušao opravdati nedobivanjem službene pozivnice.

N1 javlja da je izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Matija Posavec otkazao već prihvaćen poziv da bude njezin izaslanik.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je poručio da on dolazi u ime premijera i institucije Vlade Hrvatske, ali da ne zna kakva je situacija kada je u pitanju Ured predsjednice.

Bošnjaković je dobio aplauz kada je rekao da je antifašisam svijetla tačka Hrvatske, da najviši akt države Ustav afirmira antifašizam, i da ne razumije one koji ne vide da je NDH bila zlo, ali je isto tako dobio zvižduke kada je govorio o uspjesima aktuelne hrvatske Vlade predvođena HDZ-om, prenosi Novinska agencija Patria.

Predsjednički kandidat Zoran Milanović rekao je da je deseti put na obilježavanju antifašističe borbe u Brezovici.

„Predsjednica? Pa ona nije nikad ni dolazila ovdje. Ipak je? Možda griješim. Ne znam zašto danas nije ovdje", istaknuo je Milanović.
Današnji dan posvećen je sjećanju na osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda 1941. godinen koji je ujedno bio i prva antihitlerovska jedinica u okupiranoj Hrvatskoj, koja je označila i početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu.

Iz Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske ističu da ovo nije bilo prvo antifašističko organiziranje u Europi ali je bio prvi u Hrvatskoj i Jugoslaviji, čime je „postojanje odreda pokazalo da su se Hrvati komunisti borili protiv ustaša.“

Invazija Sila osovine na Sovjetski Savez 22. juna poslužila je kao iskra za formiranje prve partizanske jedinice u Hrvatskoj, u šumi blizu Siska. Ta jedinica, sastavljena uglavnom od Hrvata, koju su vodili Vladimir Janjić - Capo i Marijan Cvetković, sabotirala je važnu željezničku prugu u blizini, što je prvi čin oružanog otpora u Hrvatskoj.

„Glavni štab Hrvatske formirao je od tada do 1945. godine 251 partizanski odred, a Narodnooslobodilačka vojska i partizanski odredi Jugoslavije (NOVJ) imali su 536 partizanskih odreda, što znači da je Hrvatska dala preko 45 posto partizanskih odreda Jugoslavije, ocjenjuju u SABH.

„Sudjelovanjem u antifašističkom pokretu Hrvatska se uvrstila na stranu pobjednika u Drugom svjetskom ratu. Zakonom Republike Hrvatske o blagdanima iz 1991. dan je proglašen državnim praznikom čime je službeno izražena povezanost Hrvatske ne samo s pobjedničkom koalicijom 1941.-1945., nego i s dostignućima Europe i svijeta na tekovinama pobjede nad fašizmom, ističu iz SABH.

N1 podsjeća da je za dolazak na spomen obilježje u Brezovici potrebno 20-ak minuta hoda makadamom do čistine u šumi, gdje se nalazi spomenik lokalnog kipara Želimira Janeša, podignut 1981. godine. Na toj ceremoniji nema vjerskih obreda. Dugi niz godina uz glavni spomenik nalazio se partizanski spomenik koji je nekoć bio na glavnom trgu u Sisku, ali su 2014. godine lokalni kradljivci ukrali kip i uništili ga u pokušaju da ga prodaju za staro željezo.

#Region