Članak

Plenković i Grabar-Kitarović u igri za čelnike Evropske komisije?

U Bruxellesu se održava dvodnevni sastanak na vrhu Europskog vijeća na kojemu će čelnici država i Vlada razgovarati o novim čelnicima europskih institucija i novom predsjedniku Europske komisije

(Patria) - U Bruxellesu se održava dvodnevni sastanak na vrhu Europskog vijeća na kojemu će čelnici država i Vlada razgovarati o novim čelnicima europskih institucija i novom predsjedniku Europske komisije. Među njima je i premijer Andrej Plenković koji sudjeluje u pregovaranju i imenovanjima u ime Europske pučke stranke (EPP). 

Europski socijalisti i liberali snažno se protive kandidaturi njemačkog demokršćanina Manfreda Webera za predsjednika Europske komisije, ali pristaju da to mjesto pripadne Europskoj pučkoj stranci, koja sada traži nove kandidate, a među tim nedeklariranim kandidatima spominje se dvoje najviših hrvatskih dužnosnika Kolinda Grabar-Kitarović i Andrej Plenković, piše belgijski dnevni list Le Soir pozivajući se na neimenovane izvore, prenio je HRT.

"Ime hrvatske predsjednice pojavilo se u posljednja 24 sata, kada je EPP pritisnut potrebom da napusti kandidaturu čelnika stranke Manfreda Webera, pojačao potragu u svojim redovima. Oko nje je veći konsenzus nego oko premijera Plenkovića, koji se također spominje, ali ona ima malo izraženiji nacionalistički profil", navodi list. Za Plenkovića list navodi da je "cijenjen među svojim kolegama", da su ga "šefovi država ili vlada iz EPP-a izabrali da ih predstavlja u tripartitnim pregovorima" te da bi "mogao bi biti korisno i konsenzualno rješenje".

Uoči početka današnjih pregovora premijer Andrej Plenković kazao je kako, obzirom na trenutne stavove pojedinih država i različitih političkih grupacija - do konsenzusa neće biti jednostavno doći. 

Kandidat europskih pučana za predsjednika Komisije je njemači demokršćanin Manfred Weber, vodeći kandidat socijalista je Nizozemac Frans Timmermans, a liberalna skupina, koja je prije nekoliko dana promijenila ime u Obnovimo Europu najčešće ističe Dankinju Margrethe Vestager kao svoju kandidatkinju. Uspije li se Europsko vijeće na ovom summitu dogovoriti, o novom predsjedniku Komisije EP bi glasovao na plenarnoj sjednici sredinom jula.

Zatim novoizabrani predsjednik Komisije kreće u postupak imenovanja povjerenika u dogovoru sa zemljama članicama, koji onda moraju proći saslušanja pred nadležnim odborima Europskog parlamenta. Nakon toga, Parlament glasa u cijeloj Komisiji, koja bi dužnost trebala preuzeti 1. novembra. U slučaju da se proces u bilo kojoj fazi odulji, sadašnja Junckerova Komisija nastavlja obnašati dužnost sve dok nova ne bude potvrđena.

#Region