Članak

Džaferović: Visoki predstavnik da donese Zakon o zabrani negiranja genocida

Postojale su brojne inicijative u Parlamentu BiH o zabrani negiranja genocida

(Patria) - Konferenciji “Stop negiranju genocida i holokausta” prisustvovao je i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji je kazao da očekuje da visoki predstavnik u BiH nametne Zakon o zabrani negiranja genocida.

„Postojale su brojne inicijative u Parlamentu BiH o zabrani negiranja genocida, i ovih dana je jedan delegat u Domu naroda također podnio takvu inicijativu. Do sada, nažalost, nismo uspjeli to uraditi zbog političara koji negiraju genocid i veličaju genocid. Po meni je jedino rješenje, da konačno riješimo ovo pitanje dobra i zla,  visoki predstavnik reagira“, kazao je Džaferović.

Na pitanje šta bi se desilo da Rusija uloži veto ukoliko bi OHR i učinio takvo što Džaferović kaže:

„Ne bi trebala da postoji niti jedan zemlja koja će se svrstati u anticivilizacijske trendove. To je nada koja postoji kod mene i zbog čega ja mislim da visoki predstavnik može donijeti bar tak zakon“, dodao je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH napomenuo je da je civilizacijski odavati počast svim žrtvama genocida, da je civilizacijski osuditi izvršioce, ali je necivilizacijski osporavati genocid, vrijeđati žrtve, jer osporavanje genocida, glorifikacija zločinaca je ustvari stavljanje soli na ranu žrtvama.

„Ono što je BiH je potrebno da se konačno donese Zakon o zabrani negiranja genocida. Taj zakon je potreban svima u BiH, jer budući odnosi se mogu graditi samo na osnovu istine. Postoje različite interpretacije ali istina je jedna. Minimum oko čega se trebamo okupiti su poštivanje presuda Međunarodnog suda u Hagu i Sudu BiH“, dodao je Džaferović.

#BiH