Članak

Dizajnirajte vaš dom uz pravilo 60-30-10

(Patria) - Odabir boja za prostor obično nije težak zadatak jer sigurno poznajete vlastiti ukus, međutim, omjer boja u vašoj paleti može biti nešto teža odluka za koju vam treba tehnička vodilja.

(Patria) - Odabir boja za prostor obično nije težak zadatak jer sigurno poznajete vlastiti ukus, međutim, omjer boja u vašoj paleti može biti nešto teža odluka za koju vam treba tehnička vodilja, piše Living.

Zadatak će vam olakšati staro i lako primjenjivo pravilo 60-30-10. Ova proporcija izražena u postocima osigurat će pravu ravnotežu u bilo kojem prostoru.

Kako funkcionira

60% omjera čini osnovna boja za datu prostoriju, dakle, svi zidovi ili većina zidova, veći akcenti kao što su tepih, i veći komadi namještaja npr. sofa. Ova boja je osnov za ono što dolazi sljedeće.

30% je sekundarna boja koja dolazi u količini upola manjoj od osnovne boje. To mogu biti jedan zid oblijepljen dekorativnom tapetom, zavjese, fotelje ili stolice te dijelovi namještaja koji služe kao akcenti. Sekundarna boja podržava osnovnu boju, ali se dovoljno razlikuje da bi se njome naglašavalo, isticalo, intrigiralo.

Preostalih 10% pripast će tzv. akcent boji. Upotrijebit ćete je za dekorativne asesoare kao što su umjetnine, jastuci, podna lampa ili lampa na komodi i sl. Akcent boju možete 'izvući' iz već postojećih asesoara u prostoriji ili npr. šare tekstila vaše sofe ili – platna na zidu, te je pojačati dodatnim asesoarima u istoj boji.

Odluku o tri pomenute boje možete donijeti na osnovu shema koje nudi tzv. točak boja, koji je neprocjenjiv alat prilikom kombinovanja boja u dizajnu jer pokazuje odnos između primarnih, sekundarnih i tercijarnih boja.

Budite odvažni

Pravilo 60-30-10 je lako za primjenu sa sigurnim ishodom. Možete ga podići za razinu više tako što ćete ga – prekršiti. Postignite 110% tako što ćete uvesti još jednu akcent boju od 10%, dakle, 60-30-10-10.

Također možete eksperimentirati sa omjerom boja i uspostaviti vlastito pravilo npr. 30-30-20-20 koje će funkcionirati sve dok je rezultat – ravnoteža boja u prostoru.

 

#Lifemagazin