Objavljeno u kategoriji Svijet na 14.11.2014 14:44:47

Zmajevi igraju u gradu u kojem su dva mjeseca ranije odzvanjale sirene za uzbunu

Haifa: Središte sjevernog Izralea

U Haifi, gradu na sjeveru Izraela, u kojem nogometni reprezentativci Bosne i Hercegovine u nedjelju igraju kvalifikacionu utakmicu protiv Izraela za Evropsko prvenstvo, sirene za uzbunu odjekivale su još u avgustu ove godine, piše bh. novinska agencija Patria.

Kada je izraelska agresija na pojas Gaze krenula 8. jula ove godine, u kojem će za samo 50 dana poginuti više od 2.200 Palestinaca, jedna od meta suprotstavljenog Hamasa bio je i grad Haifa, koji je od Gaze udaljen tek oko 180 km.

Ipak, zbog visokosofisticirane zaštite koju izraelsko Ministarstvo odbrane posjeduje, životi ljudi u Haifi nikada nisu dovedeni u pitanje, iako je Hamas prema Haifi pokušao uputiti nekoliko raketa.

Čak su i FIFA-ini stručnjaci u julu ove godine donijeli odluku o zabrani odigravanje utakmica na izraelskim stadionima, ali je odluka naknadno poništena, nakon potpisivanja primirja između Gaze i Izraela krajem avgusta.

Haifa je treći izraelski grad po veličini i broju stanovnika, te predstavlja regionalno središte sjevera države. Veliki je naučni centar, u njemu studiraju i studenti iz Sjeverne Amerike i Europe.

Simpatična fraza glasi: „Ako želite moliti idite u Jeruzalem, ako se želite zabavljati idite u Tel Aviv, a ako želite raditi dođite u Haifu“. U Haifi svoja predstavništva imaju i IBM, Intel, Motorola, Yahoo, Microsoft...

Postoje dvije teorije o porijeklu imena grada. Prva teorija kaže da je dobio ime prema imenu velikog svećenika „Caiaphasa“ koji je živio u Isusovo vrijeme, a druga kako je ime nastalo spajanjem dvije hebrejske riječi „Hof“ i „Yafe“ što znači „prelijepa obala“.

Haifa uistunu to jeste – dovoljno je spomenuti podatak o 17 kilometara plaže oko grada.

U Haifi živi oko 250.000 stanovnika, pripadnika pet različitih religija. Židovi (liberalni, religiozni i ultraortodoksni) žive pored kršćana, muslimana, Bahajaca i Druza. Na grad se naslanjaju okolna naselja, većinom židovska, pa šira regija ima oko 600.000 stanovnika. Od ukupnog broja stanovnika samog grada 80 % su Židovi.

Grad leži na tri nivoa: donji dio ili središte u kojem se nalazi stari dio grada, luka i obala, srednji dio (Hadar HaCarmel) i gornji grad. Razlika u visini je veoma naglašena.  

U Haifi se nalazi jedan od najljepših svjetskih vrtova koji ne služi samo uživanju u ljepoti potkresanog cvijeća i trave, već je i sjedište Bahajske religije. Osim brda Karmel, Haifa je u svijetu poznata i po ovom zdanju. Vrt je jedan od najljepših postignuća tzv. pejzažne arhitekture.

U gradu se tokom godine odvijaju i brojni muzički i filmski festivali, tu je još i desetak muzeja kao i Izraelski muzej nauke, tehnologije i svemira kojeg godišnje posjeti i do 150.000 posjetitelja.

 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android