Članak

Obrazovanje ključan faktor u borbi protiv fenomena 'fake news'

Francuska ambasada u Bosni i Hercegovini u EU Info centru u Sarajevu organizirala je ovaj događa

(Patria) - Samo konstantnim obrazovanjem novih generacija i učenjem kako prepoznati lažne vijesti možemo učiniti da racio nadvlada emocije, ali to je proces koji je dugotrajan i u narednih 10, 20 godina se mora provoditi, kazala je danas Jelena Kalinić, potpredsjednica Društva „Nauka i svijet“ na okruglom stolu o lažnim vijestima i medijskoj pismenosti.

Francuska ambasada u Bosni i Hercegovini u EU Info centru u Sarajevu organizirala je ovaj događaj i to nakon što su uvidjeli da se praksa dezinformisanja u medijima danas se posebno tiče Bosne i Hercegovine.

Okrugli sto o ovoj temi bio je prilika da se analizira veličina ovog fenomena, diskutuje o načinima borbe, uz bolju edukaciju publike s ciljem razumijevanja medija.
Učestvovala je i francuska stručnjakinja Divina Frau-Meigs koja je u martu 2018. sačinila izvještaj za Evropsku komisiju o lažnim vijestima i online dezinformacijama zajedno s ekspertnom grupom na visokom nivou, a u svom izlaganju pokušala je predstaviti načine borbe protiv utjecaja lažnih vijesti na stanovništvo.

Obrazovanje je istaknuto kao ključan faktor u borbi protiv ovog fenomena jer ga je u medijima sve teže prepoznati.

Emanuel Murie, savjetnik za kulturu pri Ambasadi Francuske kazao je kako je ovim fenomenom moguće diskreditirati pojedine javne osobe.

„Fenomeni ‘fake news’ i dezinformacije su ozbiljan proces u BiH jer se njime mogu šriti laži da li u cilju ugrožavanja reputacije političke osobe ili u cilju naglašavanja divizija unutar društva”, kazao je dodavši kako treba biti veoma oprezan s tim fenomenom.

Tijana Cvjetićanin,  istraživačica na projektu “Istinomjer“ jasno je ukazala da kroz njihov rad putem projekta „raskrinkavanje.ba“ „fake news“ i dezinformacije, te manipuliranje činjenicama utiče na demokratske procese.

„Vidimo jedan skok vezan za predizborne kampanje, zatim proteste u Banja Luci vezane za Davida Dragičevića, koji je bio meta ozbiljnih dezinformacija. Kada se radi o nečemu šo je krizno takve događeje prate vrlo ozbiljne dezinformacije koje mogu da utiču na to da skup eskalira u nasilje, da ljudi donose odluke na izborima bazirane na netačnim informacijama“, kaže Cvjetićanin.
Jamila Milović-Halilović, glasnogovornica Delegacije Evropske unije u BiH pozvala je na saradnju agencija, obrazovnih ustanova i cjelokupne zajednice.

“Puno toga se treba uraditi. Međunarodne organizacije niti porodica ne mogu same ništa. Mislim da moramo mnogo više da radimo, da surađujemo, obrazovne ustanove, institucije, regulatorne agencije, roditelji, cjelokupna zajednica, da bi se zbilja naučili kako prepoznati lažne vijesti i dezinformacije”, kazala je Milović Halilović.

#BiH