Članak

Nikšić: Američka administracija stavlja BiH u žižu interesovanja

Kada je riječ o formiranju vlasti Nikšić kaže da postoji situacija uslovljavanja, ali je pitanje ko to treba riješiti – vlast ili opozicija. 

SARAJEVO, (Patria) – Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić kazao je da dok BiH ne dobije „NATO kišobran“ teško se može očekivati stabilizacija sigurnosne situacije.

On je za N1 kazao da je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a ključni razlog što nije usvojen Godišnji nacionalni program. 

Nikšić je komentarisao i posjetu Matthewa Palmera, zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a ističući da „ova posjeta pokazuje kako američka administracija želi u žižu interesovanja vratiti Bosnu i Hercegovinu“.

„Posjeta nije kurtoazna, nije došla da bi Palmer bio tu. Bio je aktivno uključen u predizbornom periodu u pokušajima da donesemo izmjene Izbornog zakona. Drago mi je i siguran sam da je dobro informisan o stanju u BiH, iako nekima odgovara ovdje stanje i status quo", poručio je Nikšić.

Komentarišući migrantsku krizu, Nikšić je kazao da migranti ne žele, i nisu došli da ostanu u BiH. Ali da je BiH napravila problem na način da su isporučeni lokalnim vlastima USK koji podnose teret krize. 

"Mi se ubismo da kao opozicija zakažemo sjednicu Parlamenta. Nažalost i to je blokirano. Nadam se da neće moći blokirati nastavak sjednice. Prolongirano vrijeme, ali na osnovu iskustva iz prethodnih mandata - predsjedavajuća je zloupotrijebila ovlasti. Glasa se o dopunama dnevnog reda, o dnevnom redu se ne glasa", dodao je.

Kada je riječ o formiranju vlasti Nikšić kaže da postoji situacija uslovljavanja, ali je pitanje ko to treba riješiti – vlast ili opozicija. 

"Teško će se deblokirati to. Neko ko hoće da bude predsjedavajući Vijeća ministara mora da izloži plan šta će da radi. Ako neće Godišnji nacionalni plan - onda nije logično da date podršku. Nadam se da će biti deblokirano na način da svi prihvate da je to zakon i da je to prihvaćeno ranije", zaključio je Nermin Nikšić.

#BiH