Članak

Čampara: Nelson i Palmer protiv rezervnih sastava policije

On je kazao da je zaključak da ne postoji dovoljan broj policijskih službenika koji obezbjeđuju granicu.

SARAJEVO, (Patria) – Ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara kazao je nakon sastanka u Ambasadi SAD-a sa čelnicima policijskih agencija, ambasadorom SAD-a Ericom Nelsonom i zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za evropska i euroazijska pitanja Matthewom Palmerom da su teme bile migrantska kriza, ali i rezervni policijski sastavi.

„Razgovarali smo o migrantskoj krizi i dotakli smo se pitanja rezervnih sastava policije u RS-u i FBiH i oko same saradnje i koordinacije svih policijskih agencija. Posao je na bh. vlastima da se radi na pitanjima migracija. To jeste nadležnost Vijeća ministara BiH, ali i drugih agencija da mogu dati svoju podršku", kaže Čampara. 

On je istakao da su Palmer i Nelson protiv uspostave rezervnih policijskih struktura u RS-u i da to ne mogu podržati. 

"SAD su jako puno sredstava uložile u sam sigurnosni sektor u BiH i materijalno-tehnički i kroz obuke i podršku. Oni su apsolutno sigurni da rezervni sastavi ne mogu doprinijeti poboljšanoj sigurnosnoj situaciji. Ostaju naši partneri i rekli su da će pružiti svu pomoć i kod pitanja migracija ali i svih drugih pitanja koje BiH bude imala u okviru pitanja sigurnosti", istakao je ministar Čampara. 

On je kazao da je zaključak da ne postoji dovoljan broj policijskih službenika koji obezbjeđuju granicu te da je razgovarano o mogućnosti razmjene policijskih službenika.

"Svi se moramo uključiti maksimalno u ovo pitanje jer ono neće stati. Samo je pitanje intenziteta da li će se povećavati ili smanjivati. Moramo biti na usluzi i građanima i migrantima", zaključio je Čampara. 

Na pitanje da li je bilo riječi o povratnicima sa stranih ratišta kao i o njihovim suprugama i djeci, Čampara je potvrdio da o tome nije razgovarano. 
 

#BiH