Članak

Tužiteljica Tadić bez odgovora na kritike OSCE-a

Tadić je kazala da će Tužilaštvo BiH pismenim putem dati svoj odgovor na Izvještaj OSCE-a.

SARAJEVO, (Patria) – Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić istakla je dobru saradnju sa Misijom OSCE-a. Upravo danas je Misija OSCE-a predstavila izvještaj u kojem je kritiziran rad tog tužilaštva na predmetima ratnih zločina, te je izražena zabrinutost zbog pada osuđujućih presuda na Sudu BiH. 

„Jedna od stvari na kojima se nismo našli sa OSCE-om jeste upravljanje predmetima o kojima se govori danas u ovom izvještaju. Misija OSCE-a je u prethodnom periodu tražila da prebacimo 150 manje složenih predmeta na okružna, kantonalna i Tužilaštvo Brčko Distrikta. Toliko predmeta se nije moglo prebaciti jer nova državna Strategija za rad na predmetima ratnih zločina nije usvojena i nisu usvojeni novi kriteriji. U prošloj godini prebacili smo veliki broj predmeta na druga tužilaštva.“

Tadić je kazala da će Tužilaštvo BiH pismenim putem dati svoj odgovor na Izvještaj OSCE-a, a koji će uputiti i glavnom tužiocu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Sergeu Brammertzu koji u srijedu dolazi u posjetu Tužilaštvu BiH. 

Na pitanje Avde Avdića, novinara Žurnala kako je Tužilaštvo BiH optužilo dva čovjeka da su u isto vrijeme bili komandati iste jedinice, Tadić je odbila odgovoriti sa riječima: „Ja Avdo ne odgovaram na vaša pitanja“. 

Na insistiranje novinara da Tadić ipak odgovori kazala je da je „jedan bio optužen zajedno sa još 15 lica jer su bili dostupni“.

„Drugi komandant jedinice nalazio se u Austriji i nakon što je čuo da se radi ovaj predmet, taj komandant jedinice se sam javio nakon podizanja optužnice i nakon njega je podignuta optužnica u tom predmetu“, kazala je Tadić.

„Iako se općenito smatra da je Štab TO imao samo jednog komandanta u to vrijeme, i Esad Ramić i Omer Borić su optuženi da su obojica bili komandanti Općinskog štaba TO u isto vrijeme i njihove pojedinačne optužnice sadrže šest identičnih tačaka koje ih imenuju kao komandante", primijetili su eksperti OSCE-a. 

#BiH