Članak

Berton: Zabrinjavajući pad osuđujućih presuda u predmetima ratnih zločina

Misija OSCE-a izražava zabrinutost jer je došlo do pada pravosnažnosti osuđujućih presuda

SARAJEVO, (Patria) – Šef Misije OSCE-a u BiH Bruce Berton kazao je da stopa osuđujućih presuda u predmetima ratnih zločina na Sudu BiH opada alarmantnom brzinom, potičući zabrinutost u vezi sa kvalitetom istraga i optužnica koje podiže Tužilaštvo BiH.

Navodi se to i u Izvještaju Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, uz podršku Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini "Upravljanje predmetima ratnih zločina u postupku pred Tužilaštvom Bosne i Hercegovine“.  

„Izvještaj pokazuje da Tužilaštvo BiH predmete ratnih zločina procesuira veoma sporim tempom, uprkos resursima koji su mu trenutno na raspolaganju. Ako nastavi rješavati predmete ovom brzinom, Tužilaštvo BiH će trebati skoro deset godina da okonča sve predmete ratnih zločina koje trenutno ima“, kazao je Berton. 

Misija OSCE-a detektovala je četiri razloga koji usporavaju procesuiranje predmeta ratnih zločina. Radi se o unutrašnjoj strukturi Specijalnog odjela za ratne zločine, rukovođenju tužiocima koji rade na ovim predmetima, saradnji između nadležnih institucija, te kvalitetu optužnica.

Berton je pozvao Visoko sudsko i tužilačko vijeće i Tužilaštvo BiH i Sud BiH da razmotre izvještaj, te da realiziraju preporuke u cilju unapređenja procesuiranja predmeta ratnih zločina. 

„Prošle su 24 godine od oružanog sukoba i vrijeme za postizanje istinske pravde ističe. Žrtve, svjedoci i osumnjičeni umiru. Tužilaštvo BiH i drugi odgovorni akteri moraju obnoviti svoju posvećenost postizanju pravde za žrtve tako što će odmah preduzeti korake za rješavanje neopravdanih kašnjenja“, smatra Berton. 

Tokom 2018. godine pravosuđe u BiH okončalo je 50 postupaka protiv 82 lica optužena za ratne zločine. Krajem 2018. godine bila su 692 neriješena predmeta sa 5.052 potencijalno osumnjičena lica. Misija OSCE-a izražava zabrinutost jer je došlo do pada pravosnažnosti osuđujućih presuda. Od 2004. godine otkada Misija OSCE prati rad pravosuđa završena su 523 postupka sa 779 optuženih. 

Specijalni predstavnik EU Lars Gunnar Wigemark kazao je da je EU zadovoljna radom OSCE-a.

"Bojim se da se šalje jako loša poruka činjenicom da je sve manje osuđujućih presuda na Sudu BiH. Neophodno je što prije usvojiti Strategiju za procesuiranje ratnih zločina i to treba Vijeće ministara da uradi koliko je danas. Nisu samo stranke koje sjede u Vijeću ministara odgovorne nego i sve ostale", kazao je Wigemark. 

Wigemark je kazao da je do sada potrošeno 14 miliona eura za potrebe procesuiranja predmeta ratnih zločina. 

#BiH