Članak

Bh. rukometaši igraju historijski meč: I s porazom bi mogli na Evropsko prvenstvo

Izabranici Bilala Šumana gostuju u Ostravi kod favorizirane Češke.

(Patria) - Bh. rukometaši danas igraju posljednji duel u kvalifikacijama za EURO, poslije čega će biti poznato da li će bh. tim prvi put u historiji igrati na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta.

Izabranici Bilala Šumana gostuju u Ostravi kod favorizirane Češke.

Zmajevi su propustili osigurati direktan plasman na EURO pred domaćim navijačima, nakon što su u srijedu izgubili od Bjelorusije u tuzlanskom Mejdanu.

BiH pobjedom u Ostravi može i do prvog mjesta u “grupi 1” što bi joj donijelo povlašteni položaj u žrijebu grupa za EURO 2020. Međutim, to je najmanje vjerovatna varijanta, jer je potreban i poraz ili remi Bjelorusije na domaćem parketu u ogledu s Finskom, koja je na dnu tabele bez bodova. Ipak, bod ili dva protiv Češke bh. tim bi sigurno po prvi put u istoriji odveli na Evropsko prvenstvo.

U slučaju poraza, Zmajevi na EP mogu i kao trećeplasirana ekipa, ali tada se moraju poklopiti rezultati u drugim grupama.

Bilal Šuman protiv Češke ne može računati na povrijeđenog Dejana Malinovića. Ranije su otpali Vladimir Vranješ, Marko Tarabochija, Tomislava Nuić i Marin Vegar.

“Umjesto Malinovića, koji mora na operaciju koljena, poveli smo Gafara Hadžiomerovića. Šta da se radi? Na takve stvari se teško može uticati. Međutim, to što smo ponovo oslabljeni ne znači da ćemo se predati u Češkoj. Naprotiv, učinićemo sve da ih dobijemo i tako se na Evropsko prvenstvo plasiramo zahvaljujući našem trijumfu, a ne da čekamo rezultate iz drugih grupa”, kazao je Šuman iz Ostrave i dodao:

“Naravno, i u slučaju poraza moramo razmišljati o tome da nam je svaki gol važan, jer na kraju u poretku trećeplasiranih reprezentacija može odlučivati gol razlika.“

Utakmica Češka – BiH, kao i sve ostale utakmice šestog kola kvalifikacija za EURO, igra se u nedjelju s početkom u 18 sati (BHRT).

Evropsko prvenstvo igrat će se od 9. do 26. januara 2020. godine u Beču, Grazu, Trondheimu, Geteborgu i Stockholmu. Žrijeb grupa za EURO 2020 održat će se 28. juna u 18.45 sati u Beču.

#Sport