Članak

Matthew Palmer u posjeti BiH u ključnim momentima za zemlju

Prošlo je više od sedam mjeseci od općih izbora

(Patria) - Matthew Palmer, zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za evropska i euroazijska pitanja, održat će sutra (17. juni 2019.) u zgradi Ambasade SAD u Sarajevu sastanak sa svim čelnicima policijskih agencija u BiH. 

Palmer je u BiH došao u vrijeme potpune blokade rada zakonodavne vlasti na državnom nivou, te blokade u formiranju novog saziva Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH. S obzirom na to da je do zastoja u pregovorima o formiranju vlasti došlo zbog podijeljenih stavova zvaničnika u FBiH i RS u vezi s NATO putem BiH, odnosno usvajanjem Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) za NATO, očekuje se da će upravo ovo biti teme Palmerovih razgovora s bh. političarima te s predstavnicima međunarodne zajednice u BiH.

Prošlo je više od sedam mjeseci od Općih izbora, BiH nema vlast, a u isto vrijeme nijedan dom Parlamentarne skupštine BiH, ni Predstavnički ni Dom naroda, ne održava sjednice, tako da je državni nivo vlasti u potpunoj blokadi.

Kada je riječ o sastanku sa policijskim predstavnicima fokus razgovora će biti migrantska kriza koja mjesecima potresa BiH, te borba protiv terorizma. 

Visoki američki zvaničnik u BiH boravi od petka, 14. juna, do srijede, 19. juna. 

#BiH