Članak

Borenović sa Palmerom: Spustiti tenzije u BiH

Delegacija PDP-a sastala se danas u Banja Luci sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmerom. 

BANJA LUKA, (Patria) - Delegacija Partije demokratskog progresa, predvođena predsjednikom Branislavom Borenovićem, sastala se danas u Banja Luci sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmerom. 

Borenović je naglasio da je izuzetno značajna posjeta zamjenika Palmera Banja Luci i da je privrženost američke administracije Dejtonskom mirovnom sporazumu i ustavnoj poziciji Republike Srpske od velike važnosti za budućnost BiH. 

Tokom razgovora, Borenović je istakao da je u BiH neophodno spuštanje tenzija i umjesto političkih sukoba raditi na kreiranju dogovora i konkretnog djelovanja sa jasnim ekonomskim mjerama koje bi obezbijedile napredak i zaustavile poražavajući trend odlaska ogromnog broja ljudi iz zemlje. 

Naglašeno je da postoji veliko nezadovoljstvo radom pravosudnih institucija i da sigurnost građana i puna primjena vladavine prava moraju biti prioritet. Borenović je takođe naglasio potrebu izmjene Izbornog zakona, da bi budući izbori bili fer i odražavali stvarnu volju građana, otklanjajući sumnje u neregularnosti i izborne manipulacije kao neophodan preduslov za formiranje odgovornih i snažnih zakonodavnih i izvršnih institucija. 

Tokom sastanka, navodi se u saopćenju PDP-a, Palmer je istakao važnost saradnje sa NATO, očekivanja vezano za aktivaciju MAP-a i podnošenja Godišnjeg nacionalnog programa, te je naglašeno da su ovo bitni aktuelni izazovi za političke strukture u ovoj zemlji. 

Sastanku su, pored Borenovića i Palmera, prisustvovali i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erik Nelson, šef Kancelarije ambasade SAD u Banja Luci Kori Gonzales, te članice Predsjedništva i Glavnog odbora PDP-a Mira Pekić i JelenaTrivić.

#BiH