Članak

Paradom kroz centar Tuzle počeo najveći dječiji festival u BiH 'Kid's Festival'

Festival je neprofitnog karaktera, te su svi sadržaji Festivala namijenjeni djeci u potpunosti besplatni.

TUZLA, (Patria) - Najveći festival za djecu u Bosni i Hercegovini Kid's Festival, nakon 14 godina u Sarajevu, počeo je danas u Tuzli paradom djece s umjetnicima, orkestrom i maskotama kroz sami centar grada sve do Sportsko-kulturno-privrednog centra Mejdan.

Osim cjelodnevnog bogatog programa koji uključuje mnogobrojne kreativne i edukativne radionice kao i Kids stage na kojem će poznate ličnosti, animatori i maskote iz omiljenih crtanih filmova izvesti zabavni program, svi prisutni će u Mejdanu moći preuzeti i besplatan primjerak petog broja Kidsinfo ultimativnog vodiča za roditelje.

Amela Galešić, koordinator ovog festivala kazala je ranije za Kidsinfo.ba kako će djeca poslije parade prisustvovati Kids svijetu, odnosno kombinaciji radionica, animacije, edukacije i zabave.

"To je mjesto gdje će privredni subjekti, nevladine organizacije, škole, ambasade, lokalne i međunarodne organizacije ponuditi razne aktivnosti djeci s početkom u 13 sati , dok će Kids stage početi oko 16 sati",  pojasnila je Galešić.

Kako je kazala, slogan festivala  je “Budućnost kakvu želim”, dakle želi se prikazati kakvu to budućnost žele djeca u Bosni i Hercegovini.

Mersiha Imširović, majka devetogodišnje djevojčice iz Tuzle,  kazala je kako ove godine prvi put na Kid's festivalu.

"Radujem se druženju djece koja dolaze iz svih krajeva BiH", istakla je Imširović.

Samo neki od učesnika ovogodišnjeg Kid's festivala su Pozorište mladih Tuzla, tuzlanske mažoretkinje, više puta nagrađivani hor najvećim državnim nagradama „Grivice“ iz Banovića, učesnica EU talent showa Emina Ajvazovski i mnogi drugi.

Najpoznatiji dječiji voditelj u BiH Elvir Hadžijamaković Lilo vodit će i ovu manifestaciju, a prema njegovim riječima atmosfera u Tuzli je prekrasna.

"Veliki pozdrav iz Tuzle od jednog Sarajlije koji otvara i vodi ovu prekrasnu manifestaciju Kids Fest Tuzla, koji je svima nama dobro poznat još iz Sarajeva gdje je veliki broj Bosanaca i Herecegovaca dolazilo na veliku zabavu za naše mališane. Nakon ove Kids parade selimo se u Mejdan gdje je zagarantovana odlična zabava i radionice", kazao je Lilo.

Za najoriginalnije maske festivala obezbijeđeno čak 11 vrijednih nagrada.

Organizatori Kid’s festivala su Magično pozorište Aladin i vlasnica licence Festivala Susannom Prahl koja je s predsjednikom ovog pozorišta Enesom Hadžiskakićem potpisao sporazum u okviru kojeg mu ona ustupa pravo organizovanja ovog festivala u narednih deset godina.

Festival je neprofitnog karaktera, te su svi sadržaji Festivala namijenjeni djeci u potpunosti besplatni.

#Lifemagazin