Članak

Organizacija UN u BiH: Vučjak nije adekvatan za smještaj ljudi!

Upozorili su i da postoji velika opasnost od požara

(Patria) - Organizacija Ujedinjenih nacija u BIH izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog prebacivanja migranata iz privatnih smještaja na lokalitet Vučjak kod Bihaća. Istakli su kako je ova lokacija neadekvatna za smještaj ljudi. Apelovali su na vlasti da odmah povuku migrante s ove lokacije dok ga ne osposobe za stanovanje te da prekinu s transportom novih migranata.

"Vučjak predstavlja značajan zdravstveni i sigurnosni rizik i trenutno nije opremljen za smještaj migranata i izbjeglica po međunarodnim standardima. Područje je smješteno blizu minskih polja. Postoji i velika opasnost od požara ili eksplozije zbog mogućeg prisustva metana koji se nalazi ispod zemlje s obzirom da je na ovoj lokaciji nekada bila deponija. Dok ova dva rizika ne eliminišu nadležne vlasti ovo mjesto je neprikladno za stanovanje ljudi", kazali su iz UN-a.

Iz UN-a navode da su svjesni povećanog broja migranata na području Unsko-sanskog kantona ali da lokacija Vučjak ne može biti rješenje. 

"Na lokaciji nema sanitarnih čvorova i nema pristupa tekućoj vodi ili struji. U takvim okolnostima, smještaj migranata i izbjeglica nije prihvatljivo", jasni su iz UN-a.

Organizacija UN navodi i da je spremna pružiti svu moguću pomoć za što humaniji pristup migrantima i budućem smještaju. Pozvali su i druge nivoe vlasti da se uključe u rješavanje migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu. 

 

#BiH