Članak

Parlament Albanije: Predsjednikova odluka je neustavna!

(Patria) – Parlament Albanije kritizirao je odluku predsjednika Ilira Mete da otkaže općinske izbore koji su se trebali održati 30. juna, nazvavši je neustavnom.

(Patria) – Parlament Albanije kritizirao je odluku predsjednika Ilira Mete da otkaže općinske izbore koji su se trebali održati 30. juna, nazvavši je neustavnom.

Predsjednik Meta je otkazao izbore pravdajući odluku potrebom da se 'smanje tenzije' u zemlji.

Tenzije na koje se referira Meta uzrokovane su, između ostalog, masovnim protestima građana koje je okupio lider opozicije Lulzim Basha, u nastojanju da navede premijera Edija Ramu da podnese ostavku zbog navodne umiješanosti u korupciju i manipuliranje izbornim rezutatima 2017. godine.

Predsjednik Meta objasnio je da okolnosti ne stvaraju ambijent za demokratske izbore, pa ih je ubrzo potom otkazao. On je također izjavio da trenutna kriza 'ugrožava svaku šansu za početak razgovora o priključenju sa Evropskom Unijom'.

Međutim, njegova odluka nije naišla na odobravanje u parlamentu; jedna od kritika bila je da odluka nije validna, te da su prekoračene ustavne i pravne ovlasti predsjednika.

Vladajuća Socijalistička stranka je zatražila da se izglasa nepovjerenje, ali još uvijek nije sigurno da li će se uopće glasati, prenosi Euronews.

Nazivajući Metin postupak 'brutalnim i neodgovornim', premijer Edi Rama insistira da se općinski izbori održe čime bi se ignorirala odluka predsjednika. Rama je također izjavio da Meta treba napustiti predsjednički ured.

Istovremeno, iz predsjedničkog ureda je stiglo saopćenje da samo Ustavni sud ima pravo na provjeru legitimnosti odluke, te da će predsjednik zakazati izbore nekad kasnije, kako bi građani glasali u 'mirnom okruženju i slobodnom i fer postupku'.

 

#Svijet