Članak

Pogođena dva tankera u Omanskom zaljevu

(Patria) – Dva tankera su pogođena u navodnom napadu koji se desio u Omanskom zaljevu, mjesec nakon što se desio sličan incident.

(Patria) – Dva tankera su pogođena u navodnom napadu koji se desio u Omanskom zaljevu, mjesec nakon što se desio sličan incident.

Britanska Kraljevska mornarica je kratko komentirala da je upoznata s incidentom, te da 'zajedno s partnerima vrši istragu'.

Izvještaj je dodatno podigao tenzije u Zaljevu, već prisutne zbog spora između SAD i Irana, nakon čega je uslijedio porast cijena nafte za 4%.

Kao i prije ravno mjesec dana, incident se desio u blizini Tjesnaca Hormuz, vodenog prolaza od velikog strateškog značaja obzirom da kroz njega prođe petina količine nafte od bliskoistočnih proizvođača.

Dva tankera sa zastavama Maršalskih otoka i Paname su evakuirani, a posade su na sigurnom.

Incident koji se desio 12. maja kada su u blizini obale Fujairah napadnuta četiri tankera ostaje nerasvijetljen – nije poznato ni u čijim teritorijalnim vodama se desio napad za koji Saudijska Arabija tvrdi da ima obilježja upletenosti državnog aktera.

Specijalizirani list Tradewinds objavio je, ne navodeći izvore, da je tanker norveškog vlasnika Frontline pogođen torpedom sa obale Fujairah, jednog od sedam arapskih Emirata.

Reuters piše da je Saudijska Arabija optužila Iran koji je porekao bilo kakvu povezanost s događajem.

 

 

 

#Svijet