Članak

Historijsko suđenje: Katalonski separatisti u iščekivanju presude

(Patria) – Vrhovni sud Španije priveo je kraju suđenje grupi katalonskih separatističkih lidera zbog pobune, neposluha i zloupotrebe javnih fondova.

(Patria) – Vrhovni sud Španije priveo je kraju suđenje grupi katalonskih separatističkih lidera zbog pobune, neposluha i zloupotrebe javnih fondova, a sve u vezi sa referendumom o neovisnosti održanim 1. oktobra 2017.

Španska vlada je proglasila referendum nelegalnim što je stvorilo uvjete da se kazne organizatori.

Tokom suđenja koje je trajalo od kraja 2017. godine, saslušano je više od 300 svjedoka, a odbačeno najmanje 50.

Glasnogovornik udruženja španskih sudija 'Sudije za demokratiju', Ignacio Gonzalez Vega, kazao je da je ključno pitanje da li je bilo nasilja u zločinu pobune. 'Optužbe se još uvijek temelje na činjenici da se radi o zavjeri planiranoj tokom dužeg vremena sa epizodama nasilja, dok odbrana tvrdi da je neovisnost proglašena bez bilo kakvog nasilja, smatra Vega.

On se ne sjeća suđenja poput ovog, koje je uz to od početka do kraja prenosila televizija.

'Na taj način građani mogu nadzirati pravosudnu aktivnost španskih sudova, te utoliko međunarodni promatrači nisu niti potrebni', podvukao je Vega.

On je također pomenuo politički pritisak koji je bio očigledan tokom suđenja, ali je rekao i to da su sudije ostale imune na pritiske zahvaljujući iskustvu i profesionalizmu.

Presuda se očekuje u jesen.

 

#Svijet