Članak

Protesti u Hong Kongu: 72 povrijeđenih, debata o zakonu odgođena, šta kažu EU i zapad

(Patria) – Najmanje 72 osobe su povrijeđene u masovnim protestima u Hong Kongu, dok su dvije osobe u kritičnom stanju.

(Patria) – Najmanje 72 osobe su povrijeđene u masovnim protestima u Hong Kongu, dok su dvije osobe u kritičnom stanju.

Hongkonška policija upotrijebila je gumene metke i suzavac kako bi suzbila stotine hiljada demonstranata, uglavnom mladih ljudi obučenih u crno, koji su postavili barikade i zaustavili saobraćaj.

Oni su okružili zgradu Zakonodavnog vijeća Hong Konga i spriječili pristup i ulazak članovima vijeća.

Građani Hong Konga su danima protestirali protiv najavljenog uvođenja novog zakona o ekstradiciji po kojem bi se suđenja vršila u kontinentalnoj Kini.

Zakonodavno vijeće Hong Konga je naposlijetku odgodilo drugi krug debate o kontroverznom zakonu, 'do daljnjeg'.

Protesti su kuliminirali u srijedu kada su se demonstracijama pridružili građani iz najšireg spektra hongkonškog društva.

Carrie Lam, izvršna šefica Hong Konga izazvala je bijes građana izjavama da će nastaviti sa procedurom donošenja zakona uprkos zabrinutosti kako lokalnog stanovništva tako i međunarodne zajednice da bi zakon mogao ugroziti slobode i povjerenje investitora. Ona je navela da će njena administracija dodati amandmane koji štite ljudska prava.

Inače, hongkonško zakonodavstvo kontrolira većina orijentirana prema Beijingu, piše Euronews.

Protesti protiv zakona o ekstradiciji smatraju se najvećim političkim protestima u Hong Kongu od 1997. godine kada je iz britanskih prešao u kineske ruke.

Dešavanja u Hong Kongu promatra cijeli svijet, uključujući EU i zapadne državnike.

Američki predsjednik Donald Trump kazao je da nikada nije vidio tako masovne proteste, te je izrazio nadu da će se Kina i Hong Kong uspjeti dogovoriti.

Reagirala je i Evropska Unija naglasivši da se 'prava Hong Konga moraju poštovati'. U saopćenju ministarstva vanjskih poslova EU se između ostalog navodi da su 'tokom proteklih dana, stanovnici Hong Konga ostvarivali svoje temeljno pravo na okupljanje i slobodno i mirno izražavanje. Ta prava se moraju poštovati.'

Britanska premijerka na odlasku, Theresa May, pozvala je na poštivanje prava i sloboda kako je navedeno u sino-britanskom sporazumu iz 1984.

'Od vitalnog značaja je da uvjeti ekstradicije u Hong Kongu budu u skladu sa pravima i slobodama kako je navedeno u sino-britanskoj zajedničkoj deklaraciji', podvukla je May.

 

#Svijet