Članak

U Sarajevo dolazi Igor Šoltes

Šoltes će u prijestonici BiH učestvovati na Međunarodnoj konferenciji "Stop negiranju genocida i holokausta".

SARAJEVO, (Patria) - U Sarajevo krajem mjeseca dolazi Igor Šoltes, slovenački zastupnik u Evropskom parlamentu i podnosilac amandmana na Rezoluciju 2018. godine, kojim je priznavanje genocida u Srebrenici označeno kao ključni korak na evropskom putu Srbije.

Šoltes će u prijestonici BiH učestvovati na Međunarodnoj konferenciji "Stop negiranju genocida i holokausta", javlja agencija Patria.

Organizatori konferencije su Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa.

Šoltesov amandman usvojen je u Evropskom parlamentu, a njegov tekst glasi: "Evropski parlament žali zbog ponavljenog poricanja genocida u Srebrenici od strane nekih srpkih zvaničnika; podsjeća ih da je puna saradnja sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, i mehanizmom koji ga je naslijedio, takođe uključuje puno prihvatanje i primjenu njegovih presuda i odluka; naglašava da je priznavanje genocida u Srebrenici osnovni korak na putu Srbije ka pristupanju EU". 

Šoltesu će na 25. godišnjicu obilježavanja genocida u Srebrenici biti uručena "Potočarska Povelja", za doprinos u promovisanju istine i zaštite žrtava genocida.

Odluku o dodjeljivanju povlelje Šoltesu donio je Organizacioni odbor za obilježavanje 24. godišnjice genocida u Srebrenici, a na prijedlog Pokreta "Majke enklava Srebrenica i Žepa" i "Žena Podrinja" Bratunac. 

Kako je Patria ranije objavila, u Sarajevo će doputovati i tročlana delegacija iz Haga. U glavni grad BiH dolaze predsjednik predsjednikom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu Carmel Agius, glavni haški tužilac Serge Brammertz, te registrar Suda Olufemi Elias.

Konferencija će biti održana 20. i 21. juna. 

#BiH