Objavljeno u kategoriji BiH na 12.06.2019 16:21:00

Tri godine zatvora zbog lažnih uvjerenja pripadnicima HVO-a

Kantonalni sud Sarajevo (Foto: Arhiv)

SARAJEVO, (Patria) - Nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivice, Kantonalni sud u Sarajevu oglasio je krivim Dragana Majstorovića, zaposlenika Federalnog ministarstva za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata za krivična djela zloupotreba položaja ili ovlasti, krivotvorenje službene isprave i krivotvorenje isprave. Osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine.

"Dragan Majstorović je optužen da je zloupotrebom položaja u ranijem periodu nezakonito izdao više od 30 lažnih uvjerenja o zapovjednoj dužnosti i ratnim odlikovanjima bivšim pripadnicima HVO-a, a na osnovu kojih su oni neosnovano ostvarili povoljnije penzije u iznosu većem od 200 hiljada maraka. Većina od ovih 30 bivših pripadnika HVO-a ranije su procesuirani u Mostaru. Istovremeno, pribavio je sebi nezakonitu korist u iznosu od oko 2.000 KM tako što je od jedne osobe uzeo novac za taksu koja se ne plaća, a zauzvrat joj izdao lažno uvjerenje.

Optužen je i da je pribavio krivotvorenu diplomu više ekonomske škole koju je upotrijebio prilikom zaposlenja u Federalno ministarstvo.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android