Članak

Sarajevo-osiguranje učvrstilo lidersku poziciju, bilježi i najveći porast premija 

Sa 29,8 miliona KM premije u prvih pet mjeseci 2019. godine Sarajevo-osiguranje se dodatno učvrstilo na lidersku poziciju na tržištu osiguranja u Federaciji BiH, javlja agencija Patria.

SARAJEVO, (Patria) - Sa 29,8 miliona KM premije u prvih pet mjeseci 2019. godine Sarajevo-osiguranje se dodatno učvrstilo na lidersku poziciju na tržištu osiguranja u Federaciji BiH, javlja agencija Patria.

Prema podacima Agencije za nadzor tržišta osiguranja u Federaciji BiH Sarajevo-osiguranje je od 1. januara od 31. maja ove godine ostvarilo ukupnu premiju od 29,8 miliona KM, što je za 3,9 miliona KM više u odnosu na isti period 2018. godine. To je ujedno i najveći skok premija koje je jedno osiguravajuće društvo ostvarilo u Federaciji BiH u odnosu na prvih pet mjeseci prošle godine.

Agencija za nadzor osiguravajućih društava FBiH prati poslovanje ukupno 12 osiguravajućih kuća sa sjedištem u Federaciji BiH.

Na drugom mjestu je Adriatic osiguranje sa nešto više od 28 miliona KM premije, dok se na trećem mjestu nalazi Uniqa osiguranje sa 27,2 miliona KM premije u prvih pet mjeseci ove godine. U odnosu na isti period prošle godine premija Adriatica je porasla za 1,5 miliona KM, dok Euroherc bilježi rast premija od 1,4 miliona KM.

Osiguravajuća društva iz Federacije BiH u prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine ukupnu premiju su povećala za 16,6 miliona KM, i u prvih pet mjeseci ta premija iznosi više od 223 miliona KM, uključujući i oko 20 miliona KM premije sa područja bh. entiteta Republike Srpske.

Pad Camelia i Central osiguranja

Pad je zabilježilo Camelia osiguranje koje je sa 4 palo na 3,9 miliona KM premije, te Central osiguranje koje je sa 15,7 miliona KM premije u prvih pet mjeseci prošle godine palo na 14,9 miliona KM premije za isto razdoblje ove godine.

Kada su u pitanju životna osiguranja na području Federacije BiH, u prvih pet mjeseci ove godine najviše premija je ostvarilo Grawe osiguranje i to 11,692,054 KM premija, odmah iza je Uniqa sa 11,656,453 KM te Vienna osiguranje sa 11,020,709 KM premija na tržištu životnog osiguranja.

Isplata šteta

Sarajevo-osiguranje ove godine je lider i kada je u pitanju isplata šteta. U prvih pet mjeseci ove godine to osiguravajuće društvo je isplatilo 11,7 milona KM šteta. Na drugom mjestu je Adriatic sa 9,3 miliona KM isplaćenih šteta dok se na trećem mjestu nalazi Euroherc osiguranje sa 8,9 miliona KM isplaćenih šteta od početka januara do kraja maja ove godine.

#Biznis