Članak

U petak hitna sjednica Parlamenta BiH: Tema stanje u pravosuđu i migrantska kriza

Poslanici osam parlamentarnih stranaka ocijenili su u zahtjevu za održavanjem vanredne sjednice

(Patria) - Na zahtjev osam parlamentarnih stranaka u petak će se održati hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Dnevni red sjednice je aktuelna situacija u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine sa akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije, informacija Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica u Bosnu i Hercegovinu s osvrtom na aktuelnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona.

Zahtjev za održavanje hitne sjednice predstajevajućoj Predstavničkog doma BiH uputili su poslanici SDP-a BiH Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Enver Bijedić i Nada Mladina, PDP-a Branislav Borenović i Mira Pekić, SDS-a Dragan Mektić, A-SDA Jasmin Emrić, SBB-a Damir Arnaut i Edita Đapo, Naše stranke Predrag Kojović i Mirjana Marinković-Lepić, te PDA Mirsad Kukić i Nezavisnog bloka Aida Baručija.

Poslanici osam parlamentarnih stranaka ocijenili su u zahtjevu za održavanjem vanredne sjednice da je stanje u bh. pravosuđu u posljednje vrijeme poprimilo i pažnju međunarodne zajednice, te da postoji potpuno odsustvo povjerenja građana u pravosudni sistem BiH.

Kako je navedeno, nikakva blokada rada Parlamenta BiH, bez obzira na razlog, ne smije biti prepreka da se u ovom trenutku sazove hitna sjednica na kojoj će biti jasno da ni među političarima, jednako kao ni među nosiocima pravosudnih funkcija, nisu svi isti.

Naglasili su da najviše zakonodavno tijelo ima pravo, ali i obavezu da raspravlja o ovom, za društvo u cjelini, važnom pitanju te donese odgovarajuće zaključke. Nedavna afera “Potkivanje” u koju je uključen predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija, smatraju, samo je jedan od povoda za sazivanje hitne sjednice Predstavničkog doma BiH.

Poslanici koji traže vanrednu sjednicu naveli su da se BiH i dalje suočava s trendom povećanog priliva migranata, što je posebno vidljivo u prvim mjesecima ove godine, s tendencijom izrazitog povećanja u narednom periodu.
 


 

#BiH