Objavljeno u kategoriji Svijet na 14.11.2014 09:32:30

Obama šalje stručnjake u BiH, Hrvatsku, Kosovo i još 11 zemalja u borbi protiv terorizma

Prepoznat problem s terorizmom

Sjedinjene Države su u četvrtak objavile da će poslati sedamdesetak državnih  tužilaca u četrnaest zemalja Balkana, Bliskog istoka i sjeverne Afrike kako bi pomogli u "istrazi i privođenju pravdi stranih terorističkih boraca" iz Sirije, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Američki ministar pravosuđa na odlasku Eric Holder objavio je to na press konferenciji, nakon radnog sastanka s evropskim kolegama.

- Uz podršku Ureda za borbu s terorizmom pri State Departmentu, ministarstvo pravosuđa je imenovalo savezne državne tužioce i visoke savjetnike za zaštitu zakonitosti u ključnim područjima (...) kako bi sarađivali sa zemljama koje žele poboljšati svoju sposobnost provođenja istrage i privođenja stranih terorističkih boraca pravdi - rekao je Holder.

Ministar je kazao da će ti pravni stručnjaci osigurati "važnu pomoć našim saveznicima u sudskom progonu povratnika iz Sirije".

Saradnja će se ostvarivati na polju "razmjene informacija, istrage, sudskog progona i borbe s nasilnim ekstremizmom", rekao je.

Visoki dužnosnik ministarstva pravosuđa je dodao da će ovi stručnjaci raditi u Albaniji, BiH, Hrvatskoj, Kosovu i Srbiji te u neimenovanim zemljama sjeverne Afrike i Bliskog istoka, "od Alžira i Maroka do zapada Afrike".

- Oni nisu ondje da bi uvodili američki pravni sistem", istaknuo je taj dužnosnik, "oni će provjeriti ima li zemlja zakone sukladne UN-ovoj konvenciji o suzbijanju terorizma".

Dodao je da su zemlje izabrane po "američkoj prosudbi".

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android