Članak

Zatražen pritvor za osumnjičene za krijumčarenje migranata

Navedeni osumnjičeni su lišeni slobode na području Sarajeva

(Patria) - Nakon ispitivanja osumnjičenih postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju će prema Sudu BiH uputiti prijedlog za određivanje pritvora za osumnjičene Muhammeda Zendi Muzafara, rođen 1971. godine, državljanina Turske, Babata Hadija, rođen 1970. godine, državljanin Njemačke i  Mohamada Kadra Karwana, rođen 1987. godine, državljanin Iraka.

"Navedeni osumnjičeni su lišeni slobode na području Sarajeva kada su izvršeni i pretresi vozila i objekata koje osumnjičeni koriste te je pronađeno 14 ilegalnih migranata sa područja Sirije i Iraka.
Osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH i sumnjiče se da su duži vremenski period transportovali ilegalne migrante kroz teritoriju BiH, prema zemljama EU, u čemu su angažirali i druge osobe. Osumnjičeni se terete za krivična djela organiziranog kriminala iz člana 250. KZ-a BiH i organiziranja grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenja migranata iz člana 189a. KZ-a BiH. Prijedlog za određivanje mjere pritvora će u zakonskom roku biti upućen Sudu BiH", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

#BiH