Članak

Masovni protesti u Hong Kongu protiv zakona o ekstradiciji dosegli vrhunac

(Patria) – Proteklih dana Hong Kong je stjecište masovnih protesta...

(Patria) – Proteklih dana Hong Kong je stjecište masovnih protesta protiv vladinih nastojanja da ubrza donošenje kontroveznog zakona kojim bi se, po prvi put, okrivljeni slali na suđenje u Kontinentalnu Kinu.

Kontinentalna Kina poznata kao 'kopno' je geopolitički pojam koji se odnosi na teritorij pod jurisdikcijom Narodne Republike Kine. Kopno, koje ne uključuje dvije specijalne administrativne regije, Hong Kong i Macao, zauzima 99,62 % teritorija suverene Kine na kojoj živi 97,7 % kineskog stanovništva.

Hong Kong je autonomni teritorij u jugoistočnoj Kini sa više od 7 miliona stanovnika. Bio je britanska kolonija do 1997. godine kada je vraćen Kini. Kao zasebna administrativna oblast, Hong Kong ima vlastitu vladu i ekonomiju. Stanovništvo se deklarira kao 'hongkoško' radije nego 'kinesko'.

Desetine hiljada demonstranata iz svih oblasti života su u srijedu ujutru zauzeli dio grada gdje se nalaze pravosudne institucije Hong Konga, zahtijevajući od vlade da bez odlaganja zaustavi planiranu debatu o zakonu o ekstradiciji. 

Demokratski legislator Claudia Mo kazala je da je debata odgođena jer je gomila spriječila učesnike – zakonodavce da dođu do zgrade komore.

'Molimo sve da ostanu i podrže demonstracije', poručila je Mo.

Poziv na bojkot 12. juna proširio se i društvenim mrežama zahvaljujući trgovinskim unijama, prosvjetnim radnicima, poslovnim firmama i drugim grupama. Pretpostavlja se da će se demonstracije nastaviti sve do izglasavanja zakona u čevrtak iduće sedmice.

Američka Trgovinska komora u Hong Kongu, kao i druge poslovne grupe u tom gradu upozorile su da bi novi zakon ugrozio reputaciju Hong Konga kao međunarodnog finansijskog centra, te naveo strane investitore da se povuku.

Predsjednica Zastupničkog doma Sjedinjenih Američkih Država, Nancy Pelosi izdala je saopćenje u kojem se između ostalog kaže da 'zakon o ekstradiciji ugrožava jak odnos između Hong Konga i SAD koji cvjeta već dvije decenije', te da 'ukoliko se zakon usvoji, Kongres će morati procijeniti da li je Hong Kong dovoljno autonoman'.

Unatoč rastućim demonstracijama, vlada Hong Konga ostaje pri prijedlogu zakona koji očituje nastojanje da se Hong Kong približi Kini i u konačnici čak integrira.

List Time piše da bi se osumnjičenim za kriminal sudilo na 'kopnu' gdje je razina osuda 98% ili više. Vlada Hong Konga objašnjava da bi se ovakvom zakonskom promjenom zatvorila 'rupa u zakonu' koja isključuje Kopno iz sporazuma o ekstradiciji, te bi se spriječilo da Hong Kong postane utočište za kriminalce.

 

#Svijet