Objavljeno u kategoriji BiH na 12.06.2019 12:24:00

UO BHN: Ambasador Rusije u BiH se mora javno izviniti novinarima Žurnala

Foto: Arhiv

SARAJEVO, (Patria) - Upravni odbor BH novinara (BHN) zahtijeva od Petra Ivancova, ambasadora Rusije u Bosni i Hercegovini, javno izvinjenje zbog verbalnih uvreda i neprimjerenih komentara o portalu Žurnal i njegovom novinaru Avdi Avdiću.

"Gostujući u programu N1 televizije u Sarajevu, ambasador Ivancov je rekao kako za njega “portal Žurnal nije kredibilan”, te da se novinar Avdo Avdić “upleo u unutrašnje političke postupke i procese”, saopćeno je iz Udruženja BH novinari.  

Upravni odbor BHN smatra kako izjave Ivancova predstavljaju grubi atak na slobodu medija i prava novinara da kritički analiziraju aktuelna zbivanjima u BiH uključujući i političko – obavještajne i pravosudne afera, o kojima je Žurnal pisao poslednjih nekoliko mjeseci.

"Dajući vlastita, ničim argumentirana mišljenja o radu novinara Žurnala, Ivancov je cijelu redakciju doveo u direktnu opasnost! Ovaj diplomatski pritisak na novinare Žurnala ima dodatnu težinu,  budući da dolazi od ambasadora Ruske Federacije – države sa značajanim uticajem u BiH i zemljama regiona, i da je pokrenut sa ciljem rušenja profesionalnog ugleda i vjerodostojnosti informacija koje objavljuje ovaj medij", navode iz BHN-a.   

Upravni odbor BHN poziva Predsjedništvo i Ministarstvo vanjskih poslova BiH da hitno pošalju protestnu notu Ambasadi Rusije u BiH i nadležnim institucijama Ruske Federacije zbog nedopustivog uplitanja njihovog diplomate u rad jednog bosanskohercegovačkog medija. Također, UO BHN će poslati protestno pismo Ministarstvu vanjskih poslova Ruske Federacije zbog izjava ambasadora  Ivancova.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android