Članak

Grčko ljeto: Prijevremeni izbori usred turističke sezone

(Patria) – Kao što je najavio prije mjesec dana, premijer Grčke Alexis Tsipras pozvao je na prijevremene izbore u julu.

(Patria) – Kao što je najavio prije mjesec dana, premijer Grčke Alexis Tsipras pozvao je na prijevremene izbore u julu. 

Izbori koje je grčki predsjednik Prokupis Pavlopoulis već odobrio, održat će se samo 4 mjeseca prije završetka Tsiprasovog premijerskog mandata, a potaknuti su krajnje lošim rezultatom koji je Tsiprasova politička stranka Syriza ostvarila na evropskim, kao i na lokalnim izborima.

Margina od 9 procenata između Syriza i konzervativne stranke Nove demokratije bila je dovoljan razlog da se Tsipras odluči održati izbore u julu umjesto u oktobru kako je ranije obećao naciji. 

U objašnjenju je naveo da će se time izbjeći šteta koja bi mogla biti nanešena grčkoj ekonomiji tokom kampanje, nakon nekoliko godina napretka.

U svom obraćanju predsjedniku Pavlopoulosu Tsipras je kazao da na početku izborne  kampanje 'imamo privilegiju da po prvi put u deset godina govorimo o vlastitom programu za naredne četiri godine'. Potom je zatražio raspuštanje parlamenta i nove izbore.

Tsipras je u kontekstu programa stranke obećao mnogo, između ostalog, pola miliona novih radnih mjesta, ciljajući na najosjetljiviju tačku Grčke koja se dugo bori sa velikim problemom nezaposlenosti.

Izbori koji će se održati 7. jula bit će prvi izbori od oživljavanja demokratije u Grčkoj 1974. godine – koji će se održati usred turističke sezone, piše Euronews.

 

#Svijet