Članak

Macron za Merkel u Evropskoj komisiji: Ako želi poziciju, podržat ću je

(Patria) – Iako se njemačka kancelarka Angela Merkel nije kandidirala za poziciju predsjednika Evropske komisije, francuski predsjednik Emmanuel Macron kaže da bi je podržao.

(Patria) – Iako se njemačka kancelarka Angela Merkel nije kandidirala za poziciju predsjednika Evropske komisije, francuski predsjednik Emmanuel Macron je u razgovoru za švicarsku TV RTS izjavio da bi joj dao svoju podršku.

On je objasnio svoj stav navodeći potrebu EU za 'jakim ličnostima, kredibilnim osobama sa potrebnim vještinama'. Pritom je naglasio da neće govoriti u njeno ime, ali da bi je podržao ukoliko želi poziciju. 'Naravno, treba nam neko jak', naglasio je Macron.

Istovremeno, Angela Merkel podržava njemačkog kandidata Manfreda Webera, dok ona sama nije izrazila interes za visoku poziciju, piše Politico.

Macron je ponovio ranije iznijeti stav o spolnoj ravnopravnosti u ključnim institucijama EU: 'Želim vidjeti dva muškarca i dvije žene. Treba nam paritet.'

Lideri i kreatori politike EU trenutno razmatraju moguće kandidate za vrhovne pozicije u EU tijelima – predsjedništvu Komisije, predstavništvu vanjske politike, predsjedništvu Parlamenta, predsjedništvu Vijeća i Evropskoj centralnoj banci.

 

#Svijet