Objavljeno u kategoriji Svijet na 12.06.2019 07:16:00

Prva ministrica Škotske o kandidatima za premijera Velike Britanije: Svi su užasan izbor

Prva ministrica zagovara neovisnost Škotske i priključenje EU

(Patria) – Nicola Sturgeon, Prva ministrica Škotske, izjavila je u razgovoru za Euronews da misli kako su svi kandidati za lidera Konzervativne stranke i premijera Britanije 'prilično užasan' izbor.

Ona je dodala da 'Boris Johnson, Michael Gove, Dominic Raab, sve su to ljudi koji su zavarali Veliku Britaniju u pogledu referenduma za Brexit' te da su njihovi stavovi 'tvrde linije doprinjeli haosu u kojem se trenutno nalazi Velika Britanija'.

Nicola Sturgeon koja već godinama zagovara neovisnost Škotske, smatra da bi njena zemlja trebala biti u stanju sama odabrati svoj put 'umjesto da joj ga diktira neko poput Borisa Johnsona'.

Ona se nedavno vratila iz Brisela gdje je iskoristila priliku da naglasi da Škotska 'želi ostati evropska zemlja, u srcu evropske porodice nacija', za što tvrdi da su njeni sunarodnjaci izrazili volju u referendumu, kao i na izborima za Evropski parlament.

Upitana da navede EU lidere za koje smatra da bi podržali neovisnu Škotsku, Sturgeon je kazala da od njih ne bi tražila da odaberu stranu u pogledu bilo kojeg domaćeg pitanja u drugim članicama. 'Imenujte jednog EU lidera koji bi pokušao blokirati neovisnu Škotsku ako bi Škotska donijela demokratsku odluku o pristupanju EU', kazala je Prva ministrica.

Dodala je da se od 2014. godine desila velika promjena u stavovima evropskih ustanova kad je u pitanju Škotska, te da sada postoji 'dublje razumijevanje razloga za neovisnost'.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android