Članak

Dunović: Nadam se da je Čavara objasnio SNSD-u da je HDZ za poštivanje Zakona o odbrani BiH

Dodaje da poštivanje vladavine prava, "na koju se Čavara poziva podrazumijeva poštivanje svih zakona, pa i Zakona o odbrani BiH".

SARAJEVO, (Patria) - Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara izjavio je danas da HDZ podržava evropski i NATO put, kao i vladavinu prava i uspostavljanje pravne države u BiH.

Istovremeno je izjavio da je neophodno što prije formirati Vijeće ministara BiH, kako bi vlast na državnom nivou počela funkcionisati, na šta je reagovao potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović kazavši da "mu nije jasno na šta je Predsjednik FBiH Čavara mislio kada je u istoj izjavi pozvao na formiranje Vijeća ministara BiH i spomenuo NATO put, koji, kako kaže, podržava HDZ". 

"Iskreno se nadam da je u kapacitetu stranačkog funkcionera HDZ-a uspio objasniti kolegama iz SNSD, da je HDZ za takvu vladavinu prava u kojoj će se poštivati Zakon o odbrani BiH, po kojem je neophodno slanje prvog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP). Ukoliko to, pak, nije slučaj, onda ga molim da ne dovodi građane BiH u zabludu, te neka jasno kaže da li on lično i stranka iz koje dolazi samo deklarativno ili i suštinski podržavaju NATO put Bosne i Hercegovine", poručio je Dunović, saopćio je njegov Kabinet.

Dodaje da poštivanje vladavine prava, "na koju se Čavara poziva podrazumijeva poštivanje svih zakona, pa i Zakona o odbrani BiH".

"To znači da se Vijeće ministara ne može formirati, dok potencijalni mandatar i cijelo rukovodstvo stranke iz koje bi on trebao doći javno ignorišu Zakon o odbrani BiH i obaveze koje iz njega proističu.Također, pozivanje na presude Ustavnog suda, u smislu blokiranja formiranja Federalne izvršne vlasti, kolega Čavara treba podrobnije pojasniti svim građanima BiH. Naime, nikako on i njegove stranačke kolege ne spominju izmjene Izbornog zakona u smislu presuda Međunarodnog suda za ljudska prava iz Strazbura. Pitam se do koje mjere može ići selektivno pamćenje gospodina Čavare", navodi Dunović.

#BiH