Članak

Albanija: Otkazani općinski izbori zbog političke krize

Patria) – Predsjednik Albanije Ilir Meta otkazao je općinske izbore zakazane za kraj mjeseca, navodeći kao razlog političke tenzije u zemlji.

(Patria) – Predsjednik Albanije Ilir Meta otkazao je općinske izbore zakazane za kraj mjeseca, navodeći kao razlog političke tenzije u zemlji.

On je u objašnjenju svoje odluke naveo trenutno odsustvo 'neophodnih uvjeta za istinske, demokratske, reprezentativne i inkluzivne izbore'.

Kriza na koju se referirao predsjednik Albanije dosegla je vrhunac kada je lider albanske opozicije Lulzim Basha organizirao prošlog vikenda masovne proteste građana na ulicama Tirane u nastojanju da navede premijera Edija Ramu da podnese ostavku.

Predsjednik je također izjavio da je kriza 'ugrozila svaku šansu za početak pregovora o pridruživanju Evropskoj Uniji', a najavio je da će svoju odluku dodatno pojasniti početkom sedmice.

Opozicija koja je organizirala proteste građana zahtijeva ostavku premijera Edija Rame zbog sumnji o njegovoj umiješanosti u korupciju, kao i manipulaciju izbora 2017. godine.

Premijerovu Socijalističku stranku Albanije podržavaju SAD i Evropska Unija, piše EuroNews.

 

#Svijet