Članak

Sladoljev: Vlada Hrvatske čini sve da iseli Hrvate iz Bosne i Hercegovine

U raspravi o radu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske za 2017., kad je riječ o Hrvatima u BiH, Most tvrdi da hrvatske političke elite nisu dovoljno učinile za bh. Hrvate.

SARAJEVO, (Patria) - Nezadovoljstvo radom Vlade Hrvatske prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini danas su u Saboru iskazali zastupnici Mosta, zastupnik Marko Sladoljev prozvao je Vladu da čini sve kako bi se Hrvati u BiH iselili iz matične domovine.

U saborskoj raspravi o radu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske za 2017., kad je riječ o Hrvatima u BiH, Most tvrdi da hrvatske političke elite nisu dovoljno učinile za bh. Hrvate, te da je Središnji ured za Hrvate potreban, ali da se "silni novci" troše na administraciju.

Državni sekretar Središnjeg ureda Zvonko Milas na prozivke uzvraća konstatacijom da je povezivanje s Hrvatima u BiH, podrška njihovom povratku i ostanku, čuvanje njihove jednakopravnosti strateški interes hrvatske države, oko kojega, vjeruje, postoji konsenzus.

Opozicija zamjera što se o Izvještaju za 2017. raspravlja tek u junu 2019., što se samo jednom godišnje razgovara o Hrvatima izvan Hrvatske, iako ih, kako ističe, Hrvoje Zekanović (Hrast), u svijetu živi tri miliona.

#Region