Objavljeno u kategoriji Region na 05.06.2019 10:38:00

Dvije godine od ulaska Crne Gore u NATO

Duško Marković Foto: predsjednik.gov.me

CRNA GORA, (Patria) - Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković poručio je da su protekle dvije godine članstva Crne Gore u NATO-u potvrdile da su ulaskom u Sjevernoatlantski savez učvrstili sigurnost i bezbjednost zemlje, doprinijeli stabilnosti okruženja i stvorili preduslove za razvoj i bolji život građana. Premijer kaže i da mogu biti ponosni time što je Crna Gora u društvu najsnažnijih demokratija svijeta, javlja RTCG, prenosi agencija Patria. 

"Prvi put smo dobili priliku da vrijednosti kojima prirodno pripadamo čuvamo i promovišemo zajedno s 28 zemalja saveznica u Alijansi. Učvrstili smo sigurnost i bezbjednost zemlje, doprinijeli stabilnosti našeg okruženja i na suštinski način obezbijedili preduslove za razvoj i bolji život građana. Bez stabilnosti nema napretka – a to najbolje zna i osjeća svaki stanovnik Balkana", naveo je Marković u izjavi za medije.

Građani Crne Gore, kako poručuje premijer, mogu da budu ponosni što Crna Gora ravnopravno stoji rame uz rame sa najsnažnijim demokratijama svijeta, kroz ulogu saveznika u globalnim izazovima koji dotiču svaki kutak planete.

"To i jeste dio najboljih tradicija Crne Gore, da smo uvijek tamo gdje smo potrebni našim partnerima. Ali danas, za razliku od mnogo drugih prilika u našoj istoriji, mi iza sebe imamo saveznike koji su spremni da nam pomognu u svakom izazovu, i u bilo kojem trenutku“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković u obraćanju građanima povodom druge godišnjice članstva naše zemlje u NATO-u.

Premijer je rekao da je članstvo u NATO-u mnogo više od vojnog savezništva jer ono doprinosi rastu stranih investicija i posjeti većeg broja turista.

„Ono u šta ste mogli da se uvjerite u protekle dvije godine je rast direktnih stranih investicija ne samo iz država članica Alijanse. Članstvo u NATO-u osnovano možemo dovesti u direktnu korelaciju sa investicionim pokazateljima i rekordima u turizmu. Vjerujem i da i oni koji nijesu podržavali put Crne Gore u Sjevernoatlantsku zajednicu, danas vide da je ona neodvojiva od našeg budućeg članstva u Evropskoj uniji, kojem je Crna Gora ukupnim društvenim napretkom i preobražajem svakog dana sve bliža",  poručio je povodom dvogodišnjice članstva Crne Gore u NATO-u premijer Duško Marković.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android