Članak

Palmer: SAD žele hitan nastavak dijaloga Srbije i Kosova

Poručio je Palmer i da SAD sada zanima da se obje strane vrate pregovaračkom stolu, "da obnove dijalog i napreduju ka tom dogovoru, korak po korak".

SARAJEVO, (Patria) - Sjedinjene Američke Države žele da se dijalog Srbije i Kosova hitno nastavi, a da postignuti dogovor može u potpunosti da se primjeni i da se "proda" javnosti obje zemlje, poručio je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer.

"Mi bismo podržali ukidanje tarifa ako je to potrebno za povratak dijalogu, to bi bio važan korak naprijed, ali vjerujemo da je važno da obje strane samostalno upravljaju izazovima i nađu način da se vrate pregovorima", kazao je Palmer u razgovoru za Glas Amerike.

Odgovarajući na pitanje znači li to da ne postoji ništa što Vašington može uraditi kako bi se ukinule takse, Palmer kaže da postoje stvari koje SAD mogu da urade i da to podrazumijeva i "podsticanje partnera na Kosovu da dobro i pažljivo razmisle o tome da li je uvođenje carina zaista u njihovom interesu".

Poručio je Palmer i da SAD sada zanima da se obje strane vrate pregovaračkom stolu, "da obnove dijalog i napreduju ka tom dogovoru, korak po korak".

"Ne mislim da bi postavljanje vještačkih rokova pomoglo u tom procesu, ali bismo voljeli da se pregovori nastave što je prije moguće, hitno", dodao je.

Podsjetio je i da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić "jasno rekao da je spreman da se vrati pregovorima kada se ukinu takse i da radi na postizanju dogovora o punoj normalizaciji odnosa".

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara smatra da je cilj predstojećih sastanaka u Berlinu i Parizu je da se stvore uslovi da se obje strane vrate dijalogu uz posredovanje Evropske unije (EU) koji je već doveo do Briselskog dogovora i pomaka ka sveobuhvatnom dogovoru.     

#Svijet