Članak

Mladi fizičari iz BiH s Evropske olimpijade iz fizike donijeli tri medalje

Na međunarodnim takmičenjima iz fizike učenici se takmiče u izradi teorijskih i eksperimentalnih zadataka

(Patria) - Mladi fizičari iz Bosne i Hercgovine po treći put su učestvovali na Evropskoj olimpijadi iz fizike koja je održana u Latviji od 31. maja do 4. juna. I ovoga puta kući se vraćaju s medaljama. Olimpijada je otvorenog tipa tako da i neevropske države mogu učestvovati, te je na ovogodišnjoj olimpijadi bio rekordan broj neevropskih država, rekli su za Patriju u Društvu fizičara u FBiH koje organizuje učešće učenika iz BiH na međunarodnim takmičenjima iz fizike.

Na međunarodnim takmičenjima iz fizike učenici se takmiče u izradi teorijskih i eksperimentalnih zadataka. Predstavnici BiH na 3. Evropskoj olimpijadi bili su Fahrudin Delić (Prva bošnjačka
gimnazija, Sarajevo, IV razred), Muhamed Sokolović (Richmond Park College, Sarajevo, IV razred), Nola Šegalo (Richmond Park College, Sarajevo, IV razred), Dragan Marković (Gimnazija „Filip Višnjić”, Bijeljina, IV razred) i Alen Mrdović (Druga gimnazija, Sarajevo, IV razred), dok su voditeljima BH tima bili Senad Isaković i Dženan Devedžić.

Učenici Fahrudin Delić, Muhamed Sokolović i Nola Šegalo osvojili su bronzane medalje. Ovo je prvi put da su učenici iz Bosne i Hercegovine na jednom međunarodnom takmičenju iz
fizike osvojili tri medalje. Do sada su predstavnici Bosne i Hercegovine na evropskim olimpijadama iz fizike osvojili jednu srebrenu, četiri bronzane, te tri pohvale. Nakon održanog državnog takmičenja iz fizike na kojem su izabrani predstavnici Bosne i Hercegovine, uslijedile su trosedmične pripreme na Odsjeku za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu.

"Pripreme su obuhvatale teorijska predavanja, te praktični rad sa eksperimentalnom opremom. Većina naših učenika tokom redovne nastave iz fizike u svojim školama nemaju mogućnost da rade eksperimente, pa ovaj nedostatak pokušavamo da nadoknadimo tokom višesedmičnih priprema pred odlazak na takmičenje", kaže Benjamin Fetić, predsjednik Društva fizičara u FBiH.

On kaže da je posebno naglasio da su uspjesi bh. učenika na međunarodnim takmičenjima iz fizike u posljednjih nekoliko godina dobrim dijelom plod konstantnog rada sa učenicima, naročito na ljetnim i zimskim kampovima iz fizike koje Društvo fizičara u FBiH organizuje, te da će i ovog ljeta u avgustu biti organizovan kamp fizike na kojem će se budući potencijalni olimpijci pripremati između ostalog i za međunarodna takmičenja.

Po povratku u Bosnu i Hercegovinu učenike očekuje novi krug priprema za predstojeću 50. Međunarodnu olimpijadu iz fizike koja će se održati početkom jula u Izraelu.

"Očekujemo da će naši učenici na 50. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike pokazati još jednom visok nivo znanja, te i sa Međunarodne olimpijade iz fizike donijeti medalje", dadao je Fetić.

Učešće mladih fizičara na 3. Evropskoj olimpijadi iz fizike finansijski je podržalo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Pedagoški zavod Republike Srpske.

#BiH