Objavljeno u kategoriji Crna Hronika na 13.11.2014 12:56:04

Uhapšeni se sumnjiče i za vrbovanje bh. državljana za rat u Siriji i Iraku

SIPA privela 11 osoba

U nastavku akcije "Damask" lišeno je slobode 11 osoba inicijala: F.H. (1957), M.T. (1958), K.O. (1982), E.L. (1975), B.T. (1973), S.I. (1986), S.K. (1979), H.G. (1973), R.I. (1953), S.H. (1986) i A.M. (1978).

Pretreseni su objekti na više lokacija na području Sarajeva, Zenice, Kaknja, Maglaja i Živinica, s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Osobe lišene slobode sumnjiče se da su počinile krivična djela finansiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, organiziranje terorističke grupe, a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizam, te krivično djelo protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Osumnjičene osobe dovode se u vezu sa finansiranjem, organiziranjem i vrbovanjem bh. državljana za odlazak u Siriju i Irak, te učestvovanjem u oružanim sukobima u Siriji i Iraku, boreći se na strani radikalnih terorističkih grupa i organizacija. Od početka izbijanja oružanih sukoba u Siriji i Iraku, Državna agencija za istrage i zaštitu kontinuirano prikuplja informacije i saznanja koja se odnose na odlazak bh. državljana na sirijsko i druga strana ratišta.

Nakon utvrđivanja potrebnih činjenica i potvrđivanja osnova sumnje, na prijedlog Državne agencije za istrage i zaštitu, Sud BiH i Tužilaštvo BiH izdali su naredbe za pretrese i lišenja slobode koja se danas realiziraju. Akcija je rezultat višegodišnje složene kriminalističke istrage kojom je bio obuhvaćen veći broj osoba koje se dovode u vezu sa terorističkim aktivnostima.

U sjedištu SIPA-e formiran je operativni štab akcije koji koordinira cjelokupne aktivnosti na terenu. U akciji učestvuje preko 100 policijskih službenika, a izvodi se u saradnji sa pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, MUP-a Tuzlanskog kantona i MUP-a Kantona Sarajevo.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će se, shodno uputama postupajućeg tužioca, odlučiti o njihovom daljem statusu.

Danas su pripadnici SIPA-e prvi put koristili taktičke uniforme 5.11. koje je u prethodnom periodu donirala Vlada SAD posredstvom programa ICITAP-a i Ambasade SAD u BiH.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android