Članak

Sead Đulić mora Gradu Mostaru vratiti 10.000 KM

Đulić je dužan vratiti Gradu Mostaru imovinsku korist pribavljenu krivičnim djelom u iznosu od 10.000 maraka te nadoknaditi troškove postupka.

MOSTAR, (Patria) - Općinski sud u Mostaru donio je osuđujuću prvostepenu presudu za Seada Đulića zvani "Sejo" (69) iz Mostara, zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlasti.

Đuliću je izrečena uslovna osuda kojom se utvrđuje kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci, a koja se neće izvršiti ako osuđeni u roku od jedne godine, računajući od dana pravomoćnosti presude, ne počini novo krivično djelo. Također, nakon što presuda postane pravomoćna, Đulić je dužan vratiti Gradu Mostaru imovinsku korist pribavljenu krivičnim djelom u iznosu od 10.000 maraka te nadoknaditi troškove postupka. I Tužilaštvo HNK i osuđeni Đulić uložili su žalbu. 

Đulić je prema optužnici u vrijeme dok je obavljao dužnost direktora udruženja građana iz Mostara i v.d. direktora jedne javne ustanove, pribavio imovinsku korist nedopuštenim korištenjem novčanih sredstava javne ustanove bez odluke UO. Također je sa računa javne ustanove uplatio je 10.000 maraka na račun jednog udruženja za kupovinu vozila za drugo udruženje kojem je na taj način pribavio imovinsku korist, oštetio javnu ustanovu i Grad Mostar za navedeni iznos.

#CrnaHronika