Članak

LGBTQI zajednica osudila izjavu Ane Brnabić da su ljudi na Kosovu izašli iz šume

Brnabić je odgovorio i njemački ambasador na Kosovu Kristijan Held porukom "Njemačka je fan drveća (šume).

SARAJEVO, (Patria) - Kosovo je doživotno zabranilo srbijanskoj premijerki Ani Brnabić ulazak na Kosovo zbog nedavno izrečenih stavova, a Rus u misiji Ujedinjenih naroda na Kosovu (UNMIK) Mihail Krasnosčenkov proglašen je personom non grata i naleženo mu da odmah napusti Kosovo, objavili su kosovski i srbijanski mediji.

Brnabić je izjavom da "Srbija na Kosovu ima posla s ljudima koji su bukvalno izašli iz šume" podigla tenzije, ali i Twitter zajednicu, gdje je uslijedio talas odgovora, od kojih su mnogi i šaljive provokacije. Građani Kosova uglavnom su objavljivali fotografije iz šume, dok šetaju ili obavljaju druge aktivnosti i uz to stavljali haštag #izašliizšume, #RacistStatementsBySerbianPM i sl.

Među onima koji su odgovorili na poruku je i Lirim Greicevci, ambasador Kosova u Holandiji, koji kaže da jedva čeka da poslije posla ode u Hašku šumu.
 


Brnabić je odgovorio i njemački ambasador na Kosovu Kristijan Held porukom "Njemačka je fan drveća (šume).

"Rasizam srbijanke premijerke Ane Brnabić trebao bi biti podsjetnik balkanskim LGBTQI zajednicama da se ne treba samo distancirati od homonacionalističkih i pinkwing agendi, nego se suprotstaviti nacionalističkoj kooperaciji LGBTQI prava u ime rasističkih i često islamofobnih projekata", poruka je Balkan Queers.
 

#Region