Članak

Austrija ima prvu kancelarku koja će predvoditi prelaznu vladu

(Patria) – Austrija je dobila prvu kancelarku koja će predvoditi prelaznu vladu.

(Patria) – Austrija je dobila prvu kancelarku koja će predvoditi prelaznu vladu.

Brigitte Bierlein je imenovana nakon što je raspuštena vlada Sebastiana Kurza kojem je izglasano nepovjerenje zbog političke krize koju je izazvao kompromitirajući video snimak njegovog koalicionog partnera, lidera FPO, Heinz-Christiana Strachea.

Bierlein (70) će sastaviti svoj kabinet koji će imati podršku parlamenta do narednih izbora koji će se najvjerovatnije održati u septembru.

Nakon imenovanja nova kancelarka je izjavila da je 'trenutno najvažniji cilj doprinijeti smirivanju situacije i izgradnji povjerenja među svim političkim stranama... u Austriji, Evropi i cijelom svijetu'.  

Iza Brigitte Bierlein je duga i uspješna pravnička karijera. Služila je kao glavna javna tužiteljica, a u januaru 2018. postala je prvom predsjednicom austrijskog ustavnog suda.  

Bierlein će za svoje saradnike odabrati državne službenike kao što je i ona sama.

Predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen koji je imenovao Bierleinovu, otkrio je da u narednim mjesecima 'nećemo vidjeti bilo kakve velike, dugoročne zakonodavne inicijative', te je dodao da je cilj postići pravilno i uredno vođenje države.  

 

#Svijet