Članak

Huskić: Istina je da je Izvještaj Evropske komisije iznimno nepovoljan za BiH

Dodaje da je suština cijele priče da je izvještaj iznimno nepovoljan za BiH.

(Patria) - Politički analitičar Adnan Huskić osvrćući se na mišljenje Evropske komisije, o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine i reakcijama u BiH kaže za Patriju da ne zna zašto iko govori da je riječ o pozitivnom mišljenju.

„Tamo stoji perspektiva, ako to misle da je to pozitivno? Ali, od Soluna još postoji perspektiva...“, kaže Huskić.

Prema njegovom mišljenju, suština cijele priče u vezi sa izvještajem o stanju u BiH predstavljen u srijedu u Briselu je da je taj izvještaj iznimno nepovoljan za BiH.

„U principu data nam je jedna dijagnoza ili pregled koji je nama trebao da bismo mi kao građani bili upoznati i stalno napominjali da su ovo problemi. Evo sada je to izlistano. Izlistano je na jedan vrlo brutalan način - u izvještaju se kaže da BiH ne ispunjava ni Kopenhagenske kriterije, a to su fundamentalni kriteriji uspostavljeni tokom velikog proširenja Evropkse unije 2004. godine, kada su zemlje trebale imati tu suštinsku transformaciju društva krozo tri segmenta: političkom, pravnom i ekonomskom."

Ovaj posljednji izvještaj o BiH od 100 i više strana, koji će biti poslat Evropskom parlamentu i Evropskoj komisiji, smatra Huskić, treba prevesti i podijeliti čak i učenicima u osnovnim školama, kako bi građani jasno vidjeli da niko u EU nije slijep, "te da je postojao pristup gdje se pokušalo kroz lingvističke akrobacije dosadašnjim vlastima u BiH dati zamaha da se ozbiljnije uhvate u koštac s problemima. 

"Svi naši kvazi-evropski političari sad imaju crno na bijelo šta su od države napravili, računajući od Dejtona do danas“, kaže Huskić.

Vrijeme je, dodaje, da se napokon kaže svim onima koji pričaju o tome kako se BiH približava EU - da to nije tako.

„I zašto bi država u kojoj imate afere u pravosuđu, nepostojanje vladavine prava, gdje princip pravde nema nikakve vrijednosti, odjednom postala dijelom pravnog sistema Evropske unije", rekao je Huskić, dodajući da Evropska unija postoji samo na papiru i da građani Bosne i Hercegovine, u kojoj se ne poštuju odluke Ustavnog suda te zemlje ne mogu postati dijelom toga sistema.

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn predstavio je u srijedu novi izvještaj o zemljama koje žele postati članicama Evropske uniji uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Hahn je istakao da BiH mora provesti reforme želi li postati članicom Evropske unije.

#Intervju