Članak

Pahor i Đukanović: Slovenija će podržati Crnu Goru na njenom putu u EU

Pahor je kazao da je Crna Gora veoma pozitivno iznenađenje kada su u pitanju pregovori sa Evropskom unijom (EU).

PODGORICA, (Patria) - Slovenija će se i dalje zalagati za evropsku perspektivu regiona, a Crnu Goru, koja je uzor stabilne države, podržat će na njenom evropskom putu, poručio je predsjednik Slovenije Borut Pahor tokom susreta sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem u Podgorici. 

Pahor je kazao da je Crna Gora veoma pozitivno iznenađenje kada su u pitanju pregovori sa Evropskom unijom (EU).

"Crna Gora je uzor stabilne države. Čestitamo na tome kako pregovori teku. Treba doći do cilja i oko toga ćemo pomoći, kao prijatelji Crne Gore“, poručio je Pahor.

Prema njegovim riječima, širenje EU na Zapadni Balkan je geopolitičko pitanje. Prema nekim procjenama, u sljedećih pet godina politička volja za proširenjem EU na Zapadni Balkan, zbog problema Unije, biće manja.

„Naš vizionarski pristup EU pomoći će da se ovaj dio Zapadnog Balkana vidi kao cjelina i atrakcija, a ne kao nekakav strah. Od napretka ćemo imati koristi svi“, kazao je on i dodao da treba obezbijediti da Unija pitanje proširenja zadrži u okviru agende, ako ne i na samom vrhu.

Na samitu krajem juna, naveo je Pahor, može se očekivati napredak Albanije i Sjeverne Makedonije.

„Pred nama je mnogo posla, al i dalje ćemo se zalagati za evropsku perspektivu regiona“, poručio je on.

Đukanović je kazao da je Crna Gora vrlo zainteresovana da politika proširenja ne padne u drugi plan.

"Ali koliko god mi bili zainteresovani ne možemo to obezbijediti ukoliko tako ne bude mislila većina članica EU“, naglasio je Đukanović. Kako je istakao, vrlo je važno da Slovenija, kao članica EU i kao država sa posebnim senzibilitetom za Zapadni Balkan tako misli.

Komentarišući odnose između Crne Gore i Slovenije, on je kazao da su oni odlični i da se radi o kontaktu dva naroda koji imaju zajedničku tradiciju, međusobno se poznaju i žele jedni drugima da pomognu.

Đukanović je zahvalio Pahoru na vrlo istrajnoj politici podrške evropskoj perspektivi Crne Gore i ostatka Zapadnog Balkana.

„To je očekivano, imajući u vidu bliskost koju imamo. Odnosi između Crne Gore i Slovenije nikada nisu prekidani, a tokom prethodnih 30 godina su unaprijeđeni“, naveo je on.

Đukanović i Pahor su se usaglasili da između Crne Gore i Slovenije nema otvorenih pitanja, kao i da praktično nema oblasti u kojoj dvije države već nemaju razvijene odnose.

#Region