Članak

Danas: Grupa vladika pisala patrijarhu - nismo zvali Vučića i Dodika na Sabor

List Danas navodi da je grupa episkopa razočarana što je autor saopštenja, episkop bački Irinej, "tendenciozno prikazao i prenaglasio značaj posjete Vučića i Dodika Saboru

(Patria) - Više arhijereja Srpske pravoslavne crkve (SPC) uputilo je pismo patrijarhu Irineju u kojem ga obavještavaju da se ograđuju od saržaja zvaničnog završnog saopštenja Sabora, koje je javnosti 18. maja dostavio portparol SPC, episkop bački Irinej (Bulović), saznaje Danas u visokim crkvenim krugovima.

U pismu patrijarhu, više učesnika Sabora sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem (Radovićem) na čelu, ocjenjuje da je "portparol svojevoljno formulisao neke odluke, suprotno volji Svetog Arhijerejskog Sabora", zbog čega "izražavaju svoje negodovanje i ograđuju se od pomenutog saopštenja", objavio je list Danas na svom sajtu, prenosi Beta.

List navodi da je imao uvid u pismo i da su u njemu navodi da je grupa episkopa razočarana što je autor saopštenja, episkop bački Irinej, "tendenciozno prikazao i prenaglasio značaj posjete političkih lidera regiona Aleksandra Vučića i Milorada Dodika".

Oni tvrde, navodi list, da je "potpuno bespotrebna rečenica koja govori o ‘naporima i neravnopravnoj borbi sa moćnicima za očuvanje Kosova u sastavu Srbije‘, pošto o prirodi, umješnosti i iskrenosti vođenja te borbe saborski oci uopšte nisu imali jednoglasno mišljenje, čak naprotiv“.

U pismu se negira da su Vučić i Dodik posjetili Patrijaršiju "na poziv Sabora" kako piše u zvaničnom saopštenju, već da je "to bilo na inicijativu i poziv patrijarha", navodi Danas.

Vladike traže da se i rečenica: "o podršci i sveobuhvatnoj pomoći države Srbije našem narodu da opstane na najsvetijoj srpskoj zemlji, Kosovu" izbaci iz zvaničnog saborskog saopštenja u kojem je, kako navode, izostavljeno da je Sabor svojim posebnim saopštenjem o Kosovu "potvrdio svoj nepokolebivi stav sa prethodna dva Sabora".

Uz ocjenu da su "iznenađeni i razočarani pojavom teksta u kome se stvari tendenciozno prikazuju drugačije nego što je bratski dogovoreno na Saboru", ova grupa vladika traži da se objavi novo dopunjeno i ispravljeno saopštenje Sabora.

Danas nezvanično saznaje da patrijarh Irinej nije odgovorio na ovo pismo, a na zvaničnom sajtu SPC je i dalje verzija saborskog saopštenja vladike bačkog Irineja.

#Region