Članak

Pala Vlade Austrije zbog korupcijskog skandala

Vlada konzervativnog kancelara Sebastiana Kurza pala je u ponedjeljak nakon što joj je većina u parlamentu izglasala nepovjerenje, javlja APA, prenosi Al Jazeera.

(Patria) - Vlada konzervativnog kancelara Sebastiana Kurza pala je u ponedjeljak nakon što joj je većina u parlamentu izglasala nepovjerenje, javlja APA, prenosi Al Jazeera.

To je epilog afere u čijem je središtu objava tajne videosnimke na kojoj je dotadašnji vođa ultradesnice i austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache nudio lažnoj nećakinji ruskog bogataša ugovore s državom u zamjenu za financijsku potporu njegovoj stranci.

Strache je nakon toga podnio ostavku na mjesto vicekancelara, a Kurz je pozvao na prijevremene izbore te je razvrgnuo koaliciju svoje konzervativne Narodne stranke (OeVP) sa Stracheovom ultradesnom Slobodarskom strankom (FPOe).

Zahtjev za glasanje o povjerenju vladi 32-godišnjeg kancelara podnijeli su u ponedjeljak socijaldemokrati, a podržao ih je donedavni Kurzov koalicijski partner Slobodarska stranka.

Predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen ranije se izjasnio protiv „rušenja“ prijelazne vlade, te je prilikom polaganja prisege novih ministara apelirao na političare da ne razmišljaju stranačko-politički, već državnotvorno do prijevremenih izbora.

#Svijet