Članak

Politička kriza u Austriji: Glas nepovjerenja za kancelara uprkos izbornom uspjehu

(Patria) – Austrijske opozicijske stranke najavile su da će na sesiji parlamenta u ponedjeljak izglasati nepovjerenje kancelaru Sebastianu Kurzu...

(Patria) – Austrijske opozicijske stranke su najavile da će na sesiji parlamenta u ponedjeljak izglasati nepovjerenje kancelaru Sebastianu Kurzu zbog navodne povezanosti sa skandalom u koji je umiješan sada već bivši lider njegovog koalicijskog partnera FPO.

Međutim, uprkos nedavno objavljenom video snimku koji prikazuje tadašnjeg FPO lidera Heinz-Christiana Strachea u kompromitirajućoj situaciji na Ibizi, te posljedično njegovoj ostavci sa svih političkih funkcija, konzervativna stranka Sebastiana Kurza koja je u koaliciji sa FPO, osvojila je najviše glasova na izborima.

FPO ministre u odlasku zamijenili su državni službenici, a Kurz je privremeno došao na čelo vlade u Beču.

Ipak, dvije najveće opozicijske stranke, Socijaldemokratska i Stranka slobode (FPO) smatraju da Kurz snosi dio krivice za političku krizu izazvanu spornim video snimkom te mu pripremaju glasove nepovjerenja na sesiji parlamenta planiranoj za ponedjeljak.

Obzirom da se radi o dvije najveće stranke u Austriji, ta dva glasa su dovoljna da primoraju predsjednika Austrije da imenuje novog kancelara.

Istovremeno, državni tužioci istražuju 'slučaj Ibiza' zbog eventualne povezanosti i sa drugim osobama iz austrijskog političkog života.

Narodna stranka Sebastiana Kurza dobila je više podrške na evropskim izborima nego na parlamentarnim izborima 2017. godine, što govori u prilog tome da skandal u koji je umiješan njihov koalicijski partner FPO nije negativno uticao na stav glasača o Kurzovim konzervativcima.

Tome sigurno doprinosi činjenica da se Kurz postavio kao žrtva političke krize umjesto njen učesnik, piše britanski Guardian.

 

#Svijet