Članak

Masovni protesti u Izraelu protiv imuniteta za premijera

(Patria) – Hiljade građana Izraela izašle su na ulice glavnog grada da protestuju protiv uvođenja imuniteta za premijera Benjamina Netanyahua.

(Patria) – Hiljade građana Izraela izašle su na ulice glavnog grada da protestuju protiv uvođenja imuniteta za premijera Benjamina Netanyahua.

Proteste su organizirale izraelske opozicijske stranke kako bi spriječile novi zakon kojim se Netanyahuu ne bi moglo suditi zbog mita i korupcije za koje je već otvoreno nekoliko slučajeva.

Iako nedavno izabran za premijera u već petom mandatu, Netanyahu bi se mogao naći pred licem pravde zbog osnovanih sumnji u mito i korupciju, prenose agencije.

Masi okupljenoj ispred muzeja obratio se Benny Gantz, bivši čelnik izraelske vojske, koji je na nedavnim izborima nastupio kao protukandidat sadašnjeg premijera. Lider opozicije je kazao da se 'san Izraela raspada' pod vođstvom Netanyahua.

- Oni nastoje zamijeniti vladavinu naroda sa vladavinom jednog čovjeka, i potčiniti cijelu naciju interesima jednog čovjeka, kazao je Gantz u obraćanju masi demonstranata.

Prije izbora, u februaru, državni tužilac Izraela je najavio da namjerava podići optužnicu protiv Benjamina Netanyahua zbog prevare i mita na osnovu sumnji da je premijer primao poklone od bogatih biznismena i činio usluge zarad pozitivnog publiciteta.

Premijer Netanyahu poriče sve navode i tvrdi da je žrtva 'lova na vještice' koji vodi ljevica.

Opozicijske stranke tvrde da Netanyahu ne može ostati u premijerskoj fotelji, o čemu će naposlijetku odlučiti Vrhovni sud Izraela. Međutim, opozicija strahuje da će premijer 'isposlovati' novi zakon koji ograničava moć suda.

Premijer Netanyahu još uvijek nije formirao novu vladu za što ima rok do 29. maja. Ukoliko ne ispoštuje rok, predsjednik ima pravo pozvati drugog člana izraelskog zakonodavnog vijeća da to učini, prenosi BBC.

 

#Svijet