Članak

Evropski izbori 2019: Danas glasaju Češka, Slovačka, Latvija i Malta

Patria) – U toku su izbori za evropski parlament koji se smatraju historijski značajnim jer će odrediti budućnost Evrope...

(Patria) – U toku su izbori za evropski parlament koji se smatraju historijski značajnim jer će odrediti budućnost Evrope u kontekstu naglog rasta desničarskog populizma koji se smatra prijetnjom tradicionalnim socijaldemokratskim vrijednostima Starog kontinenta.

Članice Evropske Unije biraju ukupno 751 člana parlamenta koji će ih predstavljati u Briselu i Strazburu u petogodišnjem mandatu.

Rezultati glasanja u Velikoj Britaniji u čevrtak bit će poznati u nedjelju. U subotu glasaju Češka, Latvija, Slovačka i Malta, dok će ostatak EU glasati u nedjelju.  

Podsjećamo, u Holandiji je najviše glasova osvojila Radnička stranka Fransa Timmermansa, što je iznenadilo mnoge obzirom na rezultat te stranke na prethodnim izborima 2014. godine. Timmermans se inače pominje kao mogući kandidat za vrh EU nakon odlaska Jean-Claude Junckera. Pobjeda njegove stranke će vjerovatno 'pročistiti' put do nove pozicije za ovog socijaldemokratu.

U Irskoj je najviše glasova osvojila Stranka zelenih, piše Patria.

#Svijet