Članak

Američke trupe na putu za Bliski istok

(Patria) – Sjedinjene Američke Države će u toku narednih nekoliko sedmica poslati dodatne snage i desetak borbenih letjelica na Bliski istok...

(Patria) – Sjedinjene Američke Države će u toku narednih nekoliko sedmica poslati dodatne snage i desetak borbenih letjelica na Bliski istok u odgovoru na, kako navodi Pentagon, prijetnju napada na SAD i američke interese u regionu od strane Irana, prenose agencije.

Američki predsjednik Trump izjavio je u petak da će 1.500 vojnika imati 'uglavnom zaštitnu' ulogu. Istog dana, predstavnici Pentagona su po prvi put javno okrivili Iran i saveznike te zemlje za nedavne eksplozije na tankerima u blizini Emirata, kao i raketni napad na Irak.

Vice admiral Michael Gilday izjavio je da su SAD 'veoma sigurne' da su iranski Čuvari revolucije odgovorni za eksplozije na četiri tankera, te da su iranski saveznici ispalili rakete na Bagdad. On je također kazao da se radi o obavještajnim saznanjima i dokazima prikupljenim u regionu.

Tenzije između SAD i Irana koje traju od američkog povlačenja iz nuklearnog sporazuma, ali su značajno povišene zadnjih mjesec dana, alarmirale su američki Kongres koji zahtijeva dokaze i detalje, strahujući da se SAD kreće prema otvorenom sukobu.

Istovremeno, SAD su Saudijskoj Arabiji prodale municiju i drugu vojnu podršku u vrijednosti od 7 milijardi dolara, navodeći kao razlog prijetnju koja dolazi od Irana, piše britanski Guardian.

Potez američke administracije naišao je na različite reakcije. Predsjedavajući Doma komiteta za vojne usluge, demokrata Adam Smith, nazvao je razvoj situacije 'uznemirujućim'.

- Lideri obje strane su pozvali na smirivanje tenzija. Na prvi pogled, ovaj potez nije odgovarajući. Bez jasno artikulirane strategije, uvećavati personal i sisteme nije pametno, doima se napadnim i grubim, i može dodatno povećati tenzije s Iranom, smatra Smith.

Nakon povlačenja iz nuklearnog sporazuma prošle godine, američka administracija je ponovo primijenila ekonomske sankcije protiv Irana, navodeći kao argument da će takav pristup oslabiti kapacitet Irana za razvoj nuklearnog naoružanja.

Evropskim zemljama koje redovno posluju s Iranom zaprijećeno je sankcijama ukoliko to nastave, piše Guardian.

 

#Svijet