Članak

Srpske i kosovske nevladine organizacije pisale haškom Mehanizmu

Bivši zamjenik ministra unutrašnjih poslova Srbije moći će da bude pušten iz zatvora 17. juna.

SARAJEVO, (Patria) - Više od 30 srpskih i  kosovskih nevladinih organizacija uputilo je danas pismo predsjedniku Mehanizma za krivične sudove u Hagu Karmelu Ađijusu u kome se ocjenjuje da nijedan osuđenik za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocida ne bi trebalo da bude prevremeno pušten na slobodu ukoliko ne izrazi željenje zbog žrtava.

Osuđenik za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocida bi trebalo, navodi se u pismu, da se javno obrati porodicama žrtava sa izjavom iskrenog žaljenja i spremnosti da pomogne u otkrivanju počinilaca konkretnih zločina i otkrivanju masovnih grobnica, prenosi Radio Slobodna Evropa.

NVO reaguju na najavu mogućeg puštanja na prijevremenu slobodu bivšeg zamjenika ministra unutrašnjih poslova Srbije Vlastimira Đorđevića, koji je u Hagu osuđen na 18 godina zatvora zbog uloge u premještanju tijela Albanaca ubijenih tokom sukoba na Kosovu.

U saopćenju nevladine oganizacije za ljudska prava izražavaju očekivanje da će Ađijus pozvati Đorđevića da iznese informacije o "preostalim masovnim grobnicama u Srbiji u kojima su pokopana tijela ubijenih Albanaca" i podatke o učesnicima "dogovora i izvršiocima strijeljanja braće Bitići".

"Do danas su na teritoriji Srbije otkrivene masovne grobnice sa oko 950 tijela kosovskih Albanaca. Sudbina još 1.092 kosovska Albanca koji su nestali tokom oružanih sukoba na Kosovu i dalje je nerazjašnjena", navodi se u saopštenju koje je potpisala 31 nevladina organizacija za ljudska prava.

Bivši zamjenik ministra unutrašnjih poslova Srbije moći će da bude pušten iz zatvora 17. juna.

#Region